Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Petina stavovcov sa ocitla pred vyhynutím

NAGOJA (Japonsko)- Tento zdrvujúci výsledok vychádza zo štúdie publikovanej v časopise Science súbežne s medzinárodným kongresom o biodiverzite a životnom prostredí, ktorý sa v súčasnej dobe koná v japonskom meste Nagoja. Vedci ale zároveň zdôraznili, že vďaka ochrane sa niektoré druhy naopak podarilo od vyhynutia zachrániť.
Štúdia, na ktorej sa podielalo viac než 170 vedcov z celého sveta, skúmala súčasný stav približne 25 000 druhov uvedených na zozname ohrozených druhov Medzinárodného zväzu na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). Podľa autorov sa kvôli rastu poľnohospodárstva, výrubu lesov a nadmernému loveniu zvere každý rok priblíži k vyhynutiu okolo 50 druhov.

Štúdia ale taktiež poukazuje na to, že cielená ochrana pomáha živočíchy pred vyhynutím chrániť. V poslednej dobe sa týmto spôsobom podarilo zachrániť 64 druhov.

V japonskej Nagoje sa na dvojtýždennej konferencii stretli delegáti z takmer 200 krajín. Výsledkom hovorov má byť stanovenie nových cielov ochrany živočíšnych a rastlinných druhov pre rok 2020.

Ilustračné foto: Štefan Pataky

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.10.2010 10:12 | 0 komentárov | 2692x


www.aquabooks.cz zoochov.cz