Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Žáby jako terarijní zvířata - Michael Fokt

Do knižnice teraristu Recenzia

Michael Fokt (2000): Žáby jako terarijní zvířata. Jak je správně chovat a porozumět jim. – Jan Vašut, Praha, 64 strán, 34 farebných fotografií, 30 perokresieb, 164 x 199 mm, brožovaná. ISBN 80 – 7236 – 116 – 3.

Ďalšia publikácia z rady brožúrok typu “Ako na to” z pražského vydavateľstva Jan Vašut.
Jej autor Michael Fokt sa chovu teráriových živočíchov venuje niekoľko rokov, pričom je aj vedúcim krúžku mladých chovateľov pri ZOO Praha.
Okrem toho študuje zoológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Prahe a profesionálne sa venuje fotografovaniu zvierat i prírody. To je napokon vidieť aj na vysokej kvalite snímok v tejto publikácii, kde autor predstavuje mnoho aj u nás chovaných druhov žiab.

Už ako samotný názov publikácie napovedá, jej ťažisko spočíva v žabách ako chovateľskom objekte. Na 64 stranách sa čitateľ a záujemca o chov žiab, či už začiatočník alebo pokročilý, dozvie mnoho zaujímavostí z ich zaujímavého života. V časti “Ako porozumieť žabám” sa zoznámime so vznikom, pôvodom a vývojom žiab, podrobne rozoberieme stavbu tela tohoto obojživelníka, čo to sa dozvieme z obranných a zastrašovacích mechanizmov žiab, ale nahliadneme aj do ich teritoriality, ktorá je u nejedného druhu týchto živočíchov, predovšetkým jej obrana, veľmi zaujímavá. V časti “Správne zariadené terárium” nám autor knižky pomôže so stavbou vhodnej ubikácie, ktorú si technicky vybavíme v ďalšej podrobne rozpracovanej časti. Dôležitá a mnohými chovateľmi často preceňovaná časť chovu všetkých živočíchov – karanténa a ich nákup čitateľa oboznámi aj s ochranou týchto živočíchov, upozorní nás na potrebné formality pri nákupe predovšetkým chránených druhov žiab a poradí nám ako správne tieto na poranenie citlivé obojživelníky správne transportovať a karanténovať ich.

Mladý chovateľ, pre ktorého je táto útla knižka v prvom rade určená, sa dozvie nové informácie aj okolo chovu a lovu vhodných druhov živej potravy, vitamínov a minerálnych látok a ich aplikovanie v chove žiab. Do intímneho spôsobu života žiab máme možnosť nahliadnuť v časti “Úvod do chovu žiab”.

Michael Fokt, autor publikácie sa nevyhol ani chorobám a ich liečeniu. Na dvoch stranách sa venuje aj rastlinám vhodným do ubikácií týchto obojživelníkov. Osem strán s 24 druhmi z 10 čeľadí sa venuje popisu druhov žiab podľa autora určených k chovu v nádržiach začínajúcich i pokročilých chovateľov.

Vari jediné čo možno publikácii “vyčítať” sú až príliš strohé údaje k chovu jednotlivých druhov žiab a ich nie príliš šťastný výber. Alytes obstetricans, Megophrys nasuta, Dyscophus antongili, Pelobates fuscus, Bufo bufo, Hyla arborea, Rana dalmatina a celá čeľaď Dendrobatidae sa v našich chovoch takmer vôbec nevyskytujú, alebo sú zahrnuté v niektorom zo zoznamov chránených druhov živočíchov a ich chov nie je pre začínajúceho chovateľa príliš vhodný, pretože podlieha povoleniu na chov a prísnym kritériám. Rovnako nemožno podporiť autorov návod na spôsob chovu u druhov Pyxicephalus adspersus, Ceratophrys ornata a Dyscophus antongili na vrstve substrátu. U týchto druhov sa z hygienického ale predovšetkým zdravotného dôvodu odporúča chov na neagresívnych substrátoch (penový substrát, nízka vrstva vody atď.) ktoré nebudú dráždiť jemnú pokožku zvierat.

Na 34 farebných fotografiách sa podarilo autorovi zobraziť radu zaujímavých druhov žiab:Dendrobates azureus, Litoria caerulea, Litoria infrafrenata, Hyla cinerea, typický kunčí reflex u druhu Bombina bombina, portéty Dyscophus antongili a Ceratophrys ornata, Polypedates leucomystax, Agalychnis callidryas, portrét zaujímavej Pipa carvalhoi, Mantella madagascariensis, Dendrobates auratus, Phyllobates vittatus, Epipedobates tricolor a nevynechal ani naše druhy: Rana dalmatina, Hyla arborea, Bufo bufo ako aj ďalšie druhy exotických žiab.

Doporučená literatúra doplnená o stručný zoznam časopisov a teraristických spolkov a register uzatvárajú na troch stranách textu túto celkom vydarenú publikáciu s na obálke vyobrazenou rosničkou Litoria infrafrenata.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 22.8.2007 19:32 | 0 komentárov | 7397x


www.aquabooks.cz zoochov.cz