Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pagekón riasnatý, Correlophus ciliatus

Trieda:Reptilia

Rad: Squamata

Podrad: Sauria

Čeľaď: Gekkonidae

Podčeľaď: Diplodactylinae

Correlophus
Guichenot, 1866 

Synonymum: Correlophus ciliatus GUICHENOT 1866Rhacodactylus ciliatus — BOULENGER 1883
Rhacodactylus ciliatus — BOULENGER 1885
Rhacodactylus ciliatus — ROUX 1913
Rhacodactylus ciliatus — WERMUTH 1965
Rhacodactylus ciliatus — KLUGE 1993
Rhacodactylus ciliatus — RÖSLER 2000
Correlophus ciliatus — BAUER et al. 2012
Rhacodactylus ciliatus — BAUER 2013
Zdroj: http://reptile-database.reptarium.cz

Výskyt: Nová Kaledónia, južná a juhovýchodná časť hlavného ostrova Grande Terre a ostrovček Ile des Pins


Jedna z mnohých farebných foriem

Popis: Z celého rodu Rhacodactylus, kam patrí aj Correlophus ciliatus má tento druh na svojom tele omnoho výraznejšie tŕňovité šupiny než iný príslušník rodu. Navyše jeho okraje očných viečok a hlavne lemy tiahnúce sa spoza očí až na chrbát, sú zvýraznené bodlinatými šupinami, ktoré sa na chrbte akoby strácajú až prechádzajú do takmer nevýrazných mierne zväčšených šupín. Základné sfarbenie je u tohto druhu žlté až hnedobéžové a v chovoch sa šľachtením podarilo docieliť skutočne najrôznejšie farebné formy. Ide o nočný druh jaštera, ktorý v prírode obýva mangrovový a palmový porast v dažďovom lese, pričom sa zdržuje na okraji tenkých konárikov kríkov a menších stromov, sediac aj hlavou dolu, pričom zostupuje aj na zem.



Veľkosť: celková dĺžka 18 - 27 cm i s chvostom (bez chvosta 10,7 - 12,4 cm), chvost, ktorý má na konci prísavný terčík, meria 45-49 percent celkovej dĺžky. V prírode, ale aj v chovoch sa vyskytuje množstvo jedincov, ktoré nemajú chvost (ten po autotómii už nedorastá) a veľkosť jedinca je odlišná.

Teplota: 25°C-30°C s miernym nočným poklesom (16-20°C), v zime je možný pokles na dennú teplotu 22-25 °C (v noci 16-20°C), druh je citlivý na vysoké teploty.

Vlhkosť: 70-80%, rosiť večer (kvapky na stenách a rastlinách slúžia ako prísun tekutín)

Pohlavný rozdiel: Adultný samec má spodnú časť koreňa chvosta hrubšiu s preanálnymi pórmi.

Vek: Dožíva sa i viac ak 10 rokov. Jedná sa o gekóna s nočnou aktivitou.



Potrava: V prírode loví hmyz, larvy a požiera aj sladké zrelé plody a zrejme aj myšatá. Pri chove v teráriu si vystačíme s cvrčkami, švábmi, sarančatami, larvami Zophobas morio - tými ale nekŕmiť často obalenými vo vitamíne (roboran + plastin) a podávame aj stravu doplnenú o detskú výživu (najlepšie nesladenú) a ovocie (banán, broskyňa). Mláďatá kŕmime každý večer, dospelé zhruba 2-3 x týždenne.

Terárium: Chováme skupinky 1,1 až 1,2 (pozor na občasné vzájomné napadanie samcov i samíc) v dostatočne veľkých teráriách napr. 70 x 50 x 60 (d x š x v), ktoré je pralesné s vyššou vrstvou substrátu (napr. lignocel s pieskom alebo zemina s rašelinou a lístím), do ktorej sa tento druh rád a často zahrabáva. Pozadie terária možno zostaviť z kôry či opieskovať, nesmú chýbať vertikálne konáre a do priesoru terária je vhodné umiestniť aj živé alebo umelé rastliny. Druh je znášanlivý.



Rozmnožovánie: Znáškové obdobie je u tohto druhu od marca do septembra, kedy samica do predložených kladísk s hlbokou vrstvou substrátu zahrabáva 1-2 kožovité vajíčka. Vajíčka, ktoré sú citlivé na manipuláciu, inkubujeme na vlhkom vermikulite pri teplote cca. 20 (25)°C - 29°C, mláďatá sa liahnu za 63-71 či dokonca až 121 dní. na konci inkubácie, asi 7-10 dní, sa odporúča nezvyšovať vlhkosť substrátu.

Odchov mláďat: mláďatá začínajú loviť svoju prvú potravu po vyliahnutí, tou sú 5 mm veľké cvrčky a iný drobný hmyz. Potravu je nutné vhodne vyvážiť vitamínmi a minerálmi, ktoré možno podávať spolu so sladkými smotanovými krémami. Pohlavne dospievajú vo veku 5 rokov.



Poznámka: Tento druh bol podľa jediného exemplára prvýkrát opísaný v roku 1866 ako Correlophus ciliatus podľa francúzskeho zoológa Alphone Guichenota v práci s názvom "Notice sur un nouveau genre de sauriens de la famille des geckotiens du Muséum de Paris" ("Notes on a new species of lizard in the gecko family") in the Mémoires de la Société Scientifique Naturelle de Chérbourg" v Mémoires de la Société SCIENTIFIQUE Naturella de Cherbourg. Až následne bol premenovaný na Rhacodactylus ciliatus, resp. na súčasný názov Correlophus ciliatus. Zaujímavé je, že tento druh nikto nevidel dlhých 128 rokov a bol pokladaný za vyhynutý. Znovu objavený bol až v roku 1994 (Ille des Pins), ale z ostrova Grande Terre bol novo doložený až v roku 1997.
Jeho už starší názov Rhacodactylus je Gréckeho pôvodu "Rhakos" čo znamená "chrbtica" a Dactylus znamená "prst". Špecifický názov ciliatus je odvodený od latinského slova a znamená "Riasy" "okrajové " a odkazuje na obrubu kože nad očami zvieraťa, ktorá sa podobá na riasu.

Tento druh bol dlho pokladaný za vyhynutý, až kým nebol opätovne objavený v roku 1994 na ostrove Ille des Pins. Po svojom znovuobjavení sa stal veľkou teraristickou raritou, po ktorej sníval nejeden terarista. Vďaka dobrej reprodukcii sa jeho vzácnosť a vysoká cena stáva minulosťou.

Correlophus ciliatus sa dostal aj na známky:






Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Juraj Zaťko, istock, archív a zbierkový fond (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.9.2010 23:59 | 0 komentárov | 8934x


www.aquabooks.cz zoochov.cz