Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Objavili dlho stratené obojživelníky

Vedci počas expedície našli žaby a mloka, ktorých naposledy videli pred desiatkami rokov.

Misia zameraná na znovuobjavenie niektorých druhov obojživelníkov, o ktorých sa predpokladalo, že sú vyhynuté, priniesla prvé výsledky. Ochrancovia prírody objavili živé príklady dvoch západoafrických žiab a mexického mloka žijúceho v jaskyni.

Mloka naposledy videli v roku 1941 a znovu ho objavili pri zlaňovaní jaskýň hlboko v lese. Vedecké expedície by mali čiastočne pritiahnuť pozornosť na stav v akom sa obojživelníky na svete nachádzajú, keďže až jednej tretine všetkých druhov hrozí vyhynutie.

"Je dosť nezvyčajné pomyslieť len na to, koľko času uplynulo odkedy videli tieto zvieratá naposledy," poznamenal spolutvorca projektu Robin Moore z neziskovej organizácie Conservation International (CI).

"Mexického mloka naposledy videli, keď bol Glenn Miller ešte jednou z najväčších hviezd na svete," uviedol.

"Žaba druhu Hyperolius sankuruensis sa stratila v roku, keď spoločnosť Sony predala svoj prvý volkmen," uzavrel Moore.

Expedície sa oficiálne začali minulý mesiac a spoločne sa snažia zistiť, či stovka druhov, o ktorých sa predpokladá, že vyhynuli, je v skutočnosti nažive.

Objavenie západoafrických druhov žiab - Hyperolius sankuruensis z Konga, ktorú naposledy videli v roku 1979 a Hyperolius nimbae z Pobrežia Slonoviny "nezvestnú" od roku 1967 - je obzvlášť neobvyklé, pretože obe spomínané krajiny sú vystavené intenzívnej strate prirodzeného prostredia.

Mnohé obojživelníky sa kvôli ľuďom odsúvajú do okrajových častí, ako je napríklad mexický jaskynný systém, kde sa výskumníkom podarilo objaviť mloka druhu Chiropterotriton mosaueri.

Tento druh mloka sa nepodarilo pozorovať od jeho počiatočného objavenia v roku 1941. "Ide o fantastické nálezy a mohli by mať dôležitý význam pre ľudí podobne ako pre obojživelníky," uzavrel Moore.

Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

Na snímke: Mlok druhu Chiropterotriton mosaueri

Foto: SEAN ROVITO

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.9.2010 17:29 | 0 komentárov | 3589x


www.aquabooks.cz zoochov.cz