Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rafetus swinhoei na pokraji priepasti

Len štyri posledné korytnačky ostávajú z druhu Rafetus swinhoei. Vyhynutie hrozí až tretine takýchto sladkovodných živočíchov.

BRATISLAVA. Viac ako tretine z približne 280 druhov sladkovodných korytnačiek hrozí v blízkej budúcnosti vyhynutie. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú vypracovali vedci z organizácie Conservation International (CI).

Podľa nich sú hlavnými dôvodmi neustáleho znižovania počtu týchto plazov v prírode využitie v gastronómii, dopyt na trhu s domácimi zvieratami a strata prirodzeného prostredia v dôsledku výstavby hydroelektrární.

Vôbec najohrozenejšou sladkovodnou korytnačkou na svete je ázijský druh Rafetus swinhoei, z ktorého žijú v súčasnosti iba štyria jedinci. Dva z nich žijú v Číne, ide o 80-ročnú samicu v zoo v meste Čchang-ša a storočného samca v zoo v Su-čou. Tieto dve zoologické záhrady sa pokúsili o spárenie týchto korytnačiek, avšak neúspešne.

Zvyšné dva jedince žijú vo Vietname, jeden v jazere Hoan Kiem v centre Hanoja a druhý v jazere Dong Mo neďaleko Hanoja. Druhý spomínaný je zároveň jediným známym exemplárom tohto druhu žijúcim vo voľnej prírode.

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk. a na Slovensku: veda.sme.sk
Foto: nytts.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.9.2010 18:45 | 0 komentárov | 2606x


www.aquabooks.cz zoochov.cz