Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Candoia carinata paulsoni a prejav thananózy

O prejavoch thananózy ako obrane pri bezprostrednom ohrození sa toho v literatúre opísalo dosť. Je potvrdená aj u našej užovky obyčajnej (Natrix natrix) aj u užovky fŕkanej (Natrix tessellata). Do tvaru lopty sa pri nebezpečí zmotá (aj keď nie vždy) i pytón kráľovský (Python regius), Charina bottae, Lichanura roseofusca, Calabaria reinhardti, Eunectes murinus, Blanus cinereus, rod Bungarus, Corallus enydris a bola dokonca zaznamenaná aj u Candoia aspera (Kreutz, 1989).



Thananózu som vo svojom chove zaznamenal aj u ďalšieho druhu hada Candoia carinata paulsoni. Chovný dospelý pár pôvodom z odchytu v prírode (Šalamúnove ostrovy) som získal v roku 1997.

V roku 2000 mi samička potratila 16 vyvinutých mláďat vplyvom nečakaného niekoľkodňového výpadku elektrického prúdu v čase mojej neprítomnosti.



Thananózu som u tohoto páru spozoroval až v roku 2001, kedy menší samček bezprostredne pri odchyte a manipulácii rýchlym trhnutím hlavy ju zaklonil dozadu, pričom vystavil spodnú zraniteľnú časť hlavy – hrdlo. Jeho telo stuhlo, pričom mierne zmenil sfarbenie vrchnej časti tela. To nadobudlo bezprostredne po prejave thananózy tmavé sfarbenie, ktorému predchádzala svetlá farba. Jazyk samček mierne vyplazil a oči zostali zaliate krvou. Toto celé trvalo u cca.50 cm veľkého samčeka asi 2 – 3 minúty.
Napriek tomu, že “nebezpečenstvo” v podobe držania v ruke nepominulo, samček prestal prejavovať thananózu po uplynutí už spomenutého časového úseku.
Oveľa robustnejšia a väčšia dospelá samička, ktorá bola na rozdiel od mierneho samčeka pomerne agresívna, do stavu thananózy nikdy neupadla.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 22.8.2007 19:25 | 0 komentárov | 2712x


www.aquabooks.cz zoochov.cz