Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nádherná rastlina z Kapskej oblasti v teráriu

Rastliny v teráriu

Po prvý krát som naozaj nádherné a úchvatné kvety tejto rastliny mal možnosť nielen pozorovať ale i fotografovať na výstave kvetov FLÓRA 1997 v Bratislave. Vtedy som vôbec netušil, čo za rastlinu mám pred sebou. Trvalo mi veľmi dlho, kým som sa o nej vôbec niečo dozvedel.
Pre mňa osobne bolo veľkým prekvapením konečné zaradenie tejto rastliny, pretože som sa domnieval, že patrí do čeľade banánovníkovitých (Musaceae), ale táto čeľaď sa rozpadla a skôr je strelícia radená v súčasnosti do samostatnej čeľade Strelitziaceae, i keď príbuznosť s banánovníkmi je značná.

Jej domovinou, tak ako i ďalších príslušníkov tohto rodu je južná Afrika, hlavne veľmi zaujímavá Kapská oblasť, kde nachádzame túto rastlinu na skalnatých úbočiach tunajších hôr. Tu sa vyskytujú ďalšie štyri druhy tejto rastliny, ktorej predovšetkým samotné kvety sú vysoko dekoratívne. Mnohé z nich sú mohutné rastliny dosahujúce až 10 metrovej výšky (Strelitzia augusta Thbg.) s listami spolu s čepeľou dlhými až 3 metre. Ďalším mohutným druhom je Strelitzia nicolai Rgl.,dorastajúca až do výšky 5 metrov.
Nie som botanik a preto si nedovolím presne určiť druh vyobrazenej rastliny, ale podľa sfarbenia listov a kvetnej pošvy, ktorá je zelená s červenkastými obrubami je veľmi pravdepodobné, že sa jedná o druh Strelitzia reginae. Často sa pestuje v skleníkoch i Strelitzia reginae hort., čo je vlastne kríženec S. reginae + S. augusta Thbg. Strelitzia reginae var. juncea nemá vôbec vytvorenú čepeľ listov a kvetná pošva sa zužuje v ostrý špic. V posledných rokoch je na trhu s rastlinami zásluhou anglických firiem dostať výberom málo vyvinuté strelície, ktoré na základe kríženia dali vznik aj bonsajovým formám, ktoré nedosahujú viac než metrovú výšku, pričom kvitnú rovnako ako pôvodné robustné rastliny.

Aj napriek tomu, že u tejto rastliny sú najkrajšie hlavne kvitnúce kvety, i samotná rastlina je krásna a dekoratívna. Práveže rastliny, ktoré zatiaľ nemali kvety, sa najviac hodia na pestovanie i v teráriu. Ich korene sú asi ako malíček hrubé, biele a listy sú živo zelené, akoby kožovito dužinaté a hladké.

Strelície ako také, sú rastliny náročné na ťažkú a silno hnojenú pôdu, ktorá musí byť zároveň i priepustnou pre živiny. V teráriu je potrebné ich sadiť buď do kvetináčov dostatočne veľkých na priestor, alebo do hlbokej vrstvy pôdy. Rastlina vyžaduje izbovú teplotu, no znesie i vyššiu (okolo 28 - 30 st.), v zime môže zase klesnúť okolitá teplota až na 10 - 15 st. Strelície znesú aj suchý vzduch a nevadí im ani zaprášenie listov. Počas leta je vyhovujúca častá a bohatá zálievka tejto rastliny. Množí sa delením. Vzhľadom k tomu, že rastliny ľahko zahnívajú, je potrebné ich pri presadzovaní (ktoré však samotná rastlina nemá rada, preto ju presadzujeme čo možno najmenej) chrániť, hlavne korene, pred väčším poškodením. Jej korene sú totiž veľmi krehké a rastlina citlivo reaguje na ich poškodenie. Regenerácia poškodených rastlinných častí je veľmi pomalá a dokáže zdržať kultúru rastliny aj o dva až tri roky.

Pri delení, kedy odrežeme vytvorenú dcérsku rastlinu, rezné plochy osušíme a zasypeme rozpráškovaným dreveným uhlím. Ak chceme získať zdravé semená, je vhodné po opelení kvetov preraziť otvor do pošvy, ktorým bude môcť odtekať prebytočná nazhromaždená voda. V inakšom prípade sa táto voda postará o poškodenie tvoriacich sa semien, pretože i oni ľahko zahnívajú.

Tieto rastliny sadíme v teráriu na svetlé miesto, kde bude môcť aspoň po dobu 12 hodín prichádzať priame slnko (nezabúdajme, že obyčajná tabuľa skla na našom okne či teráriu neprepúšťa priame slnečné žiarenie, ktoré táto rastlina však potrebuje), rastlina však znesie i umiestnenie v teráriu, ktoré sa nachádza na severnej strane. Mierne zatienenie znášajú pomerne dobre.
Nie sú to rastliny príliš chúlostivé a preto sú vhodné na pestovanie v tropickom pralesnom teráriu s druhmi plazov či obojživelníkov, ktoré nemôžu svojou pohyblivosťou poškodiť túto rastlinu. Ak sa im bude dobre dariť, obdaria svojho pestovateľa svojimi úžasnými kvetmi, ktorých farebnosť doslova vleje život do terária ale i bytu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

ToPaS | 22.8.2007 19:22 | 0 komentárov | 8435x


www.aquabooks.cz zoochov.cz