Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Krokodýl a prežúvavecť

V histórii to bolo možné!

Unikátny objav, ktorý vyráža priam dych predstavuje skamenelina krokodýla vybaveného zubmi určenými pre žuvanie. Tá bola objavená v údolí Rift v Tanzánii. O fosílii, ktorej vek vedci odhadujú na 105 miliónov rokov, informoval v poslednom čísle časopis Nature.

"Keby sme videli iba zuby, nenapadlo by nás, že ide o krokodýla. Mysleli by sme si, že je to nejaký druh cicavca alebo im blízkého plaza," vysvetlil vedúci výskumu Patrick O'Connor.

Krokodýl Pakasuchus kapilimai (paka znamená vo svahilštine mačka - pomenovanie zvolené s ohľadom na jeho chrup; a grécke suchus krokodýl) bol vybavený zubmi rôzneho typu - podobne ako cicavce - špicákmi, stoličkami a zubmi, ktoré sa nachádzají pred stoličkami.

Tento prehistorický živočích sa jednoznačne líšil od svojích dnešných bratrancov. Jeho objav len podporuje teóriu, že krokodýli sa kedysi odlišovali viac než dnes.

Pakasuchus byl pomerne malý, nie väčší než mačka. Hlava by sa mu vošla do ľudskej dlane, popísal ho O'Connor. Napriek neobvyklým znakom, ku ktorým patrila i veľmi pružná chrbtica, bol Pakasuchus nepochybne krokodýl. Dokazujú to otvory v lebke i kostené doštičky na chrbte a chvoste.

Končatiny i úzka panva svedčia o jeho veľkej pohyblivosti. Ďalšie anatomické aspekty navodzujú myšlienku, že na rozdieľ od dnešných krokodýlov, ktorí veľkú časť života trávia vo vode, Pakasuchus žil na pevnej zemi a živil sa hmyzom a malými živočíchmi.

O'Connorov tým pred dvoma rokmi objavil v juhozápadnej Tanzánii kompletného jedinca a neskôr aj časti ďalších jedincov.

Chrup skamenelín obsahoval stoličky, ktoré boli podľa doterajšieho názoru vyhradené teplokrvným cicavcom. Potom ich však vedci preskúmali podrobnejšie a dospeli k záveru, že je pred nimi úplne nový živočích.

Krokodýli i aligátori, či tie prehistorické alebo súčasné, majú jednoduché zuby kuželovitého tvaru určené k trhaniu koristi na veľké kusy, ktoré hlcú bez žuvania.

Ale Pakasuchovi jeho zuby umožňovali prežúvať a rozhrýzť potravu, podobne ako to robia niektoré cicavce. A taktiež neboli blízkymi príbuznými dnešných krokodýlov, ale tvorili vedľajšiu vetvu.

Vedci sú presvedčení, že v období kriedy (pred 110 až 80 miliónmi rokov) boli krokodýli v tejto oblasti veľmi hojné. Tento africký región bol súčasťou prakontinentu Gondwana a zahrňoval okrem Afriky taktiež Arábiu, Indiu, Madagaskar, Antarktídu, Austráliu a Južnú Ameriku.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.8.2010 21:14 | 0 komentárov | 2753x


www.aquabooks.cz zoochov.cz