Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Archimandrita tessellata Rehn, 1903 (Blaberidae) v insektáriu

Ešte pred časom v chovoch teraristov nie veľmi bežne zastúpené exotické druhy švábov si čoraz viac získavajú aj na Slovensku svoju priazeň.

V porovnaní s chovateľmi z Čiech sa však počet u nás chovaných príslušníkov tohto tak zatracovaného, ale popritom nesmierne zaujímavého a exotického hmyzu dá spočítať na prstoch dvoch párov rúk.
Len veľmi pomaličky do našich chovov prenikajú ďalšie druhy švábov predovšetkým zo zahraničných chovov či z prírody. A to je veľká škoda.

Medzi veľmi atraktívny druh švába sa rozhodne radí Archimandrita tessellata, Rehn 1903, ktorého domovinou je Kostarika, Panama, Guatemala a Kolumbia.
Tento až 7, 5 cm veľký druh švába (v niektorých literárnych prameňoch sa uvádza jeho veľkosť okolo 6 – 7 cm) do našich chovov prenikol len v posledných rokoch pravdepodobne z českých chovov, kde patrí medzi relatívne bežne množený druh švába.

Archimandrita tessellata je rozhodne jedným z najväčších príslušníkov dnes žijúcich druhov švábov. Napriek tomu sa však ani zďaleka nevyrovná švábovi druhu Megaloblatta blaberoides, pôvodom zo Strednej a Severnej Ameriky, ktorý s telom dlhým až 10 cm a rozpätím krídiel cez 18 cm predčí aj vo vykotlaných koreňoch blahovičníkov žijúceho najťažšieho švába na svete. Tým je Macropanesthia rhinoceros, druh žijúci v austrálskom Queenslande medzi Cooktownom a Rockhamptonom ktorý dosahuje hmotnosť až 30 g pri svojej veľkosti 8 cm.

Skupinku 1,4 tohoto švába v súčasnosti chová ZOO Plzeň. Vývoj M. rhinoceros trvá až tri roky, pričom sa tento druh švába množí len raz za rok a jeho potravu tvorí suché lístie niektorých eukalyptov.
Zaujímavosťou u tohto druhu švába je starostlivosť o mláďatá, ktoré v spoločnosti svojej matky strávia svoj prvý rok života v nore.
Tento druh švába sa dožíva približne 8 – 9 rokov. U nás chovaná Archimandrita tessellata je okrídlený druh švába, ktorý by podľa dostupnej literatúry nemal lietať. Počas jeho chovu som však mnohokrát pozoroval snahu o aktívny let, do ktorého sa zapájali
predovšetkým váhovo ľahší samci. Často stačilo švába umiestniť na ruku, alebo stromovú kôru, aby bolo možné byť svedkom jeho letu, ktorý väčšinou končil prudkým pádom na zem.

Svoj chov A. tessellata som založil koncom roka 1999 získaním desiatich párov dospelých jedincov, ktoré som spočiatku umiestnil do nádrže o veľkosti 40x30x30 cm.
Substrát vo výške 5 cm tvoril Lygnocel pomiešaný so suchým dubovým a bukovým lístím a doplnený o kusy kôry, podobne ako interiér terária, kde som k zadnej stene priložil množstvo veľkých stromových kôr, ktoré tak vytvorili vhodné úkryty. Výhrev zabezpečovala 15-25 W žiarovka. Pre obmedzenú ventilačnú plochu dosahovala vzdušná vlhkosť vysokých hraníc.
V týchto podmienkach sa chov rozbehol pomerne úspešne, ale po čase som musel chov rozšírený o väčšie množstvo jedincov umiestniť do nádrže o veľkosti 70x50x40 cm zariadenej obdobne ako v predošlom chove. Po 9 mesiacoch chovu som pri dezinfekcii nádrže zaznamenal už kolóniu 150 švábov rozličných veľkostí a teda vekových štádií.

U A. tessellata sa dá pohlavie veľmi ľahko rozpoznať aj u malých nýmf podľa posledného sternitu, ktorý je u samca malý a u samičky naopak mohutný.
Najlepším rozlišovacím znakom u dospelých samíc je však sternit s dvomi trojuholníkovými škvrnami. V mojom chove sa však vyskytli aj samičky s iba naznačenými čiernymi škvrnami. Obdobne je sfarbený celý šváb, ktorého typickým znakom je mohutne vyvinuté a teda aj výrazné pronótum, na ktorom je tmavá škvrna v tvare obráteného trojúholníka, ktorá ale v niektorých prípadoch môže celkom či čiastočne chýbať. Tá je aj u dospelého čerstvo zvlečeného jedinca veľmi výrazná.
Šváb Archimandrita tessellata má hlavu širokú s dlhými tykadlami a s veľkými úzkymi očami. Mohutné krovky sú u tohto druhu svetlo hnedé s jemne tmavo mramorovaným vzorom, ktorý však môže u niektorých jedincov čiastočne alebo úplne chýbať.
Jednému dospelému jedincovi – samičke z môjho chovu chýba akékoľvek mramorovanie na krovkách, ktoré sú tým pádom čisto hnedé.
Krovky u tohto druhu švába dosahujú až na koniec zadočku, pričom ho môžu aj presiahnuť. Druhý pár krídel (spodný) je blanitý a slabo priesvitný. Pod ním sa nachádza tmavo žltý zadoček, ktorý je posiaty čiernymi škvrnami.
Mohutné končatiny, primerane dlhé k robustnému telu sú pokryté veľkými tŕňmi, vďaka ktorým je priam nemožné udržať vyplašeného švába v ruke.
Nymfy A. tessellata sú sfarbené šivohnedo s čiernym mramorovaním čím sa veľmi ponášajú na nymfy švába Blaberus craniifer a až v poslednom instare získavajú nevýrazné červené a žlté mramorovanie. Archimandrita tessellata je druh švába, ako sa zdá, v našich chovoch pomerne rozšírený.

Okrem vyššie uvedeného (pralesného) spôsobu chovu ho chovatelia s úspechom chovajú a rozmnožujú aj v úplne odlišných podmienkach. Jedným z nich je chov vo vrstve suchých hoblín, pričom vlhkosť a vodu dostávajú takto chované šváby jedine z inštalovanej napájačky, ktorej prítomnosť v pralesnom chove nie je potrebná, keďže vodu získavajú šváby z orosených stien insektária.

V chove ponúkame tomuto švábovi akékoľvek ovocie, zeleninu, v menšej miere prijímajú aj granule pre psy. Chutia im aj ovsené vločky, pečivo, šrot a mierne nahnité ovocie či dokonca aj ovocné jogurty. V literatúre uvádzaný príjem mäsa (surová ryba, varená kuracina, bravčové či hovädzie chudé mäso) som vo svojom chove pozoroval u nýmf ale aj imág, ktorí sa s chuťou kŕmia aj suchým dubovým či bukovým lístím. Švábom môžete poskytnúť skutočne akýkoľvek kuchynský odpad, v mojich chovoch skrmujem prakticky čokoľvek čo je požívateľné.
Osobne vrele odporúčam vyskúšať jednoducho pripravené cesto zo strúhanky, najlepšie hladkej múky a mierne vlažnej vody. Po poriadnom zamiešaní by mala byť táto hmota celistvá, neroztečená. Po príprave ju môžeme hneď podávať švábom, ktorým veľmi chutí. Samozrejme, je možné do nej pridať mŕtvy hmyz, ovocie, mäso a vodu nahradiť surovým vajíčkom alebo jogurtom. Toto cestíčko som vyskúšal mierne opiecť na rastlinnom oleji a po vychladení ponúknuť švábom, ktorým skutočne chutila.

A. tessellata je druh so súmračnou až nočnou aktivitou, ale je ho možno zahliadnuť (pri väčšej populačnej hustote) aj cez deň.
Milujú teplo a ako náhle zapnem žiarovku, zoskupia sa pod ňou. V noci sa aj pária a po 30 – 50 dňoch samička vytvorí blanitú ootéku s 20 – 30 vajíčkami, ktorú pretočí a zatiahne späť do inkubačného vaku. Pokusne som z uhynutej samičky odstránil ootéku tesne pred liahnutím malých švábov, ale tie sa mimo telo samičky nevyliahli. Obdobnú skúsenosť mám aj u Blaberus craniifer. Po pretočení ootéky sa z nej za cca 30 dní liahnu už malé nymfy.
Pôrod, ktorý som detailne pozoroval dňa 22. septembra 2000 začal o 17. hod., kedy som rodiacu samičku zastihol takmer celú zahrabanú v substráte. Pôrod 26 kusov len 3 mm veľkých bielych švábov trval v tomto prípade až do 19. hodiny. Počas samotného pôrodu si samička na povrchu substrátu vytvorila okolo seba akúsi plytkú jamku, do ktorej rodila v trojminútových intervaloch na konci s dlhšími prestávkami svoje mladé. Tie sa ešte tri hodiny po pôrode zdržovali v tesnej blízkosti či pod telom samičky, ktorá ich starostlivo olizovala. Pôrodné sťahy u samičky dozneli až hodinu po pôrode posledného mláďatka.
Vývoj nýmf až do dospelostného zvleku (samec sa zvlieka 7 krát, samička 8 krát) trvá približne rok a je priamo závislý na teplote v nádrži.

Archimandrita tessellata, u ktorých ani nymfy a ani imága nebehajú po skle, sa dožíva v optimálnych podmienkach až 14 mesiacov. Staroba sa u nich, podobne ako u iných druhov švábov, prejavuje stratou končatín či ich častí, tykadiel a poškodzovaním kroviek.
Tento druh švába má všetky prednosti na masívne rozšírenie do slovenských chovov, kde vynikne nielen ako vhodná potrava pre väčšie druhy insektivorných živočíchov, ale v prvom rade v chovoch chovateľov zaujímajúcich sa o zaujímavých a exotických živočíchov akými sú nepochybne aj šváby.

Text a foto: Štefan Čambal
























































| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.6.2010 19:13 | 2 komentáre | 6447x


www.aquabooks.cz zoochov.cz