Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Úbytok hadov šokoval aj vedcov

Pred niekoľkými desiatkami rokov sa zdalo, že hadov je akosi priveľa. Teraz to už neplatí. O ich úbytku vravia už aj vedci.
Na celom svete podľa všetkého sa spustil fenomén, ktorý spôsobil rapídny úbytok populačnej hustoty hadov na ktorý upozorňujú už aj vedci, ktorí sledovali niekoľko druhov týchto plazov po dobu niekoľko desiatok rokov.

Z nie príliš jasných príčin sa niektoré populácie prudko znížili okolo roku 1998.
Vedci sledovali 17 populácií hadov patriacich k 8 druhom. Zistili, že v rôznych častiach sveta došlo k výraznému úbytku týchto živočíchov v krátkom období. "Prekvapilo nás to," prehlásil vedúci projektu Chris Reading. "Ale nemáme stopu, čo sa v tej dobe dialo (okolo roku 1998)."

Tým doktora Readinga z britského centra pre ekológiu a hydrológiu spolupracoval pri výskume s Austráliou, Francúzskom, Talianskom a Nigériou.

Sledovanie hadov je pritom špecifická záležitosť - mimo iného je potrebné odobrať vzorky z ich šupín alebo im implantovať mikročip. Sledovanie v teréne môže trvať mnoho mesiacov a je nutné vykonávať pozorovanie niekoľkokrát do roka.

Za dobu takmer 20 rokov sa osem zo 17 sledovaných populácií výrazne zmenšilo - niektoré i o viac než 90%. A iba jediná vykazovala známky istého nárastu.

Medzi ubývajúcimi druhmi je mimo iného kobra, Coronella austriaca, Bitis gabonensis, Bitis nasicornis a dokonca aj Python regius.

Populácie hadov sa znižovali i v chránených oblastiach, takže postupujúca strata životného priestoru pre divokú faunu, ktorá je registrovaná po celom svete, nie je jedinou príčinou vyhynutia.

Podobné prudké zníženie stavou žiab a mlokov bolo pri predošlom skúmaní pričítané na vrub hubovej choroby chytridiomycosis.

V roku 1998, kedy začal prudký úbytok hadov, sa objavila otázka, či to nemá súvislosť s klimatickými faktormi, akým je jav El Niňo ktorý vtedy výrazne prispel k jednému z najparnejších rokov v modernej dobe. Podľa Readinga tých faktorov ale môže byť omnoho viac, preto vyzval k preskúmaniu vlastných zistení i ďalších herpetológov.

"Cieľom bolo povedať, čo sme zistili my, a odkázať ostatným herpetológom, aby teraz preskúmali oni svoje údaje," poznamenal.

"Ale myslím, že úbytok toľkých populácií na rôznych miestach je viac než náhoda," zdôraznil.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.6.2010 19:37 | 0 komentárov | 2921x


www.aquabooks.cz zoochov.cz