Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vyhynú jaštericeť

Každý piaty druh čelí svojmu vyhynutiu

MEXIKO/WASHINGTON - V dôsledku globálneho otepľovania hrozí vymiznutie každého piateho druhu jašteríc za nasledujúcich 80 rokov. Uviedol to dnes americký vedecký časopis Science.

Vedci vedení biológom Barrym Sinervom z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz skúmali dopady zvyšujúcich sa teplôt na populácie jašteríc. Lokálne už niektoré druhy jašteríc vymizli.

"Vyhubenie je následkom klimatických zmien. Až 20 percent všetkých druhov do roku 2080 vymizne, keď neobmedzíme produkciu oxidu uhličitého, ktorá je zodpovedná za globálne otepľovanie," vyhlásil Sinervo. Vymiznutie jašteríc bude mať podľa neho vplyv na potravinový reťazec. Pre veľa vtákov a hadov sú jašterice dôležitou potravou a samotné sú dôležitými lovcami hmyzu.

"Jašterice sa musia vyhrievať na slnku, ale keď bude príliš teplo, musia sa stiahnuť do tieňa a nebudú môcť loviť," spresnil výskumník. Na mexickom polostrove Yucatán vedci zistili, že značne poklesol počet hodín, počas ktorých môžu ísť zvieratá hľadať potravu.

Zdroj: DPA
Ilustračné foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.5.2010 09:04 | 0 komentárov | 4252x


www.aquabooks.cz zoochov.cz