Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Varšava bojuje s Trachemys scripta elegans

Podľa vyhlásení Európskej únie by korytnačka písmenková ozdobná (Trachemys scripta elegans) sa nemala dovážať a teda aj predávať v zoopodnikoch, ale zjavne to neplatí. Invázia plazov, ktorá v týchto dňoch postihla aj susedné Poľsko svedčí o opaku....

VARŠAVA - Voľné plochy ako napríklad mestské parky tejto poľskej metropole zažívajú doslova inváziu korytnačiek druhu Trachemys scripta elegans, ktorých domovina je v južných častiach Severnej Ameriky. Lenže tento druh vodných korytnačiek v súčasnej dobe úspešne dobýva poľské rybníky potom, čo ich znudení a nepoučiteľní teraristi vypustili do voľnej prírody.

Ľudia stále viac hlásia výskyt týchto korytnačiek vo varšavských parkoch. Problémom je nielen ich veľkosť 25 - 40 cm, ale aj vek: korytnačky sa môžu dožiť až 40 rokov. Len pred niekoľkými rokmi si odborníci neboli celkom istý, či korytnačky v polskom klimate dokážu prežiť. Teraz o tom už nepochybujú.

"Prežily krutú zimu a na jar nakládli znášky," povedal listu Gazeta Wyborcza odborník na plazy a obojživelníky z varšavskej zoo Mariusz Lech.

Korytnačky písmenkové ozdobné predstavujú pre polskú prírodu hrozbu, predovšetkým pre vzácnu a chránenú Emys orbicularis.

"Sú to žravé zvieratá, ktoré možu veľmi ľahko zbaviť malé vodné plochy rastlín a malých živočíchov. Sú ako pásavky zemiakové v minulosti. Podobne ako ony prišli z Ameriky," vysvetlil Lech.

Korytnačky písmenkové ozdobné a iné ich príbuzné poddruhy predávajú napriek zákazu EÚ zoopodniky ako zlaté živočíchy o veľkosti mince. Za dva až tri roky vyrastú do dĺžky až 40 centimetrov a chovajú sa agresívne. To je takisto dôvod, prečo sa ich mnoho chovateľov rozhodne zbaviť vypustením do rybníkov.

Za minulý rok ochranári v uliciach Varšavy našli vyše 1000 exotických zvierat vrátane hadov, jašterov, leguánov, krabov a korytnačiek.

Ilustračné foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.5.2010 14:27 | 0 komentárov | 4599x


www.aquabooks.cz zoochov.cz