Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Bufo bufo vs. Cyprinus carpio, alebo omyl žabieho samca

S príchodom jarných mesiacov nastupuje každoročné obdobie migrácie a následného rozmnožovania aj u našich druhov obojživelníkov. Nie je to ničím výnimočným, hoc populačná početnosť nielen obojživelníkov má klesajúci trend. Ten má v prevažnej miere negatívny dopad na samcov a vďaka tomu si nie vždy dokáže každý samec, čo je pochopiteľné, nájsť vhodnú partnerku na založenie ďalšej populácie daného druhu. K tomuto sexuálnemu chovaniu dochádza predovšetkým u druhov s hromadnou migráciou v krátkom časovom úseku, kedy migrujúci samci medzi sebou súperia o každú samicu a ich uchopovací reflex je veľmi silný. Vtedy dochádza k pokusom o párenie aj s neživými predmetmi alebo, ako v našom prípade, o uchopenie iného tvora. Mnohokrát sa stane, že hneď niekoľko samcov sa zameria na jedinú samicu, ktorú však vďaka silnému pudu rozmnožovania samce utopia.

To, že u samcov u nás sa vyskytujúcich druhov žiab dochádza ku kopulačným pokusom s inými druhmi obojživelníkov a ďalšími druhmi vodných stavovcov, veda už zaznamenala. Menej sú však známe prípady takéhoto „spojenia“ s ďalšími prvkami. Ale aj takéto prípady nám prináša odborná tlač.

Filípek (2006) informoval odbornú verejnosť prípadmi, kedy samec ropuchy Bufo bufo (Linnaeus, 1758) sa snažil kopulovať s nohou labute veľkej (Cygnus olor) či so šťukou severnou (Esox lucius).

Dňa 19.4.2010 pred jedenástou hodinou doobednou pozoroval Tomáš Pater na ploche súkromného revíru v Kružberku (Moravskoslezský kraj, ČR) v areále Davidova mlýna samca Bufo bufo pri kopulačnom objatí s adultným jedincom Cyprinus carpio. Oba boli, aj napriek zdanlivému nie príliš šetrnému správaniu sa voči kaprovi - samec Bufo bufo ho, ako vidno na snímkach, zachytil v očnej jamke, živí. Po vylovení tejto netradičnej dvojice z vody a niekoľko minút trvajúcej manipulácii pri fotení samec B.bufo uvoľnil amplex.



















Text: Štefan Čambal
Foto: Tomáš Pater

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.4.2010 21:46 | 0 komentárov | 4613x


www.aquabooks.cz zoochov.cz