Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Varan a vegetarián?

Vedci jedného práve objavili

Manila - Pre vedu novoobjavený druh tohto rozsiahleho rodu je skutočne vegetariánom a nie mäsožravcom, ako by sa mohlo predpokladať. Nový druh má veľkosť asi dva metre.

Jašter obýva riečne údolie v severnej časti ostrova Luzon a je s najväčšou pravdepodobnosľou na pokraji vyhynutia. Jeho životný priestor sa rapídne zmenšuje vďaka odlesňovaniu, varan je naviac lovený miestnymi obyvateľmi ako potrava.

Varanus bitatawa má ojedinelé zfarbenie, jeho šupinatý trup a nohy sú modročierne zo svetlými žltozelenými škvrnami. Na jeho chvoste sa striedajú čierne a zelené škvrny. Zaujímavé je taktiež jeho pohlavné ústrojenstvo. Podobne ako iní samci šupinatých plazov - hadov, jašterov a dvojplazov - má tak zvané hemipenisy, teda dva penisy. Pri párení je často používa striedavo.

Patrí do rovnakej čeľade ako mäsožravý varan komodský, ktorý je najväčším jašterom sveta. Je takisto blízkym príbuzným Varanus olivaceus, no delí ich trojo údolie a 150 kilometrov a je pravdepodobné, že sa tieto dva druhy nikdy nestretli.

Novoobjavený druh varana sa živí výlučne rastlinnou stravou. Ide o tretí najväčší druh bylinožravého varana, ktorý biológovia poznajú.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA, s odvolaním sa na internetové vydanie britského časopisu Biology Letters. Svoj objav publikoval tím vedcov na čele s americkým biológom Rafeom Brownom z univerzity v Kansase.

Novoobjavený druh varana má veľkosť asi dva metre, charakterizuje ho čierno-zlatožltý vzor na tele. Na základe veľkosti tela, šupín, vzorkovania a dedičnej výbavy ho vedci zaradili ako osobitný druh a dostal meno - Varanus bitatawa.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.4.2010 11:23 | 0 komentárov | 4129x


www.aquabooks.cz zoochov.cz