Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Môže internet za vymieranie vzácnych druhov zvierat?

Podľa ochrancov prírody áno

Podľa názoru ochrancov prírody, ktorí sú prítomní aj na zasadaní v katarskom Dauhá, predstavuje práve internet jednu z najväčších hrozieb pre ohrozené druhy zvierat.

Ich názor je postavený na tom, že na on-line akčných serveroch a sociálnych sieťach je oveľa jednoduchšie než kedy predtým kupovať a predávať čokoľvek, od živých hadov, cez vzácne korytnačky až po ohrozené či vymierajúce obojživelníky.

Tieto tvrdenia boli publikované na zasadaní Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES), ktorého sa zúčastní 175 krajín sveta.

Niekoľko predkladaných zaujímavých návrhov by malo priniesť väčšiu a ráznejšiu ochranu ohrozených druhov.

"Internet sa stáva dominantným faktorom svetového obchodu s chránenými druhmi," uviedol podľa správy agentúry Associated Press Paul Todd z Medzinárodného fondu pre ochranu zvierat (WWF).

Povedal, že s tisícmi ohrozených druhov sa pravidelne obchoduje práve na internete. Ako kupujúci, tak i predávajúci využívajú anonymity - a obrieho celosvetového trhu - ktorý môže internet ponúknuť.

Policajné orgány, ktoré sa snažia kontrolovať ilegálne obchody, vravia, že veľkosť problému je skoro nemožné odhadnúť. Udávajú, že najväčším trhom je USA, ale že velkú úlohu hrá i Európa, Čína, Rusko a Austrália.

V nedeľu delegáti hlasovali pre zákaz akéhokoľvek medzinárodného obchodu so vzácnym druhom íránského mloka luristánského, ktorého populácia bola podľa WWF vďaka internetovému obchodu úplne zdecimovaná.

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.3.2010 08:46 | 0 komentárov | 3108x


www.aquabooks.cz zoochov.cz