Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Objavili žabu, ktorú považovali za vyhynutú

Jedince druhu Litoria castanea sa podarilo objaviť v štáte Nový Južný Wales a v zoologickej záhrade Taronga v Sydney plánujú založiť program na ich záchranu.

Austrálsky vedec Luke Pearce objavil v oblasti Southern Tablelands v štáte Nový Južný Wales žaby druhu Litoria castanea, ktoré v prírode naposledy pozorovali v roku 1973. Tento druh pritom vedci už považovali za vyhynutý.

Pearce objavil vzácne žaby ešte v roku 2008, avšak až v októbri minulého roka tento objav potvrdil aj odborník na ohrozené druhy z Ministerstva životného prostredia, klimatických zmien a vodstva štátu Nový Južný Wales David Hunter.

Pearce spolu s Hunterom objavili približne sto jedincov tohto obojživelníka, pričom šesť žubrienok vzali do zoologickej záhrady Taronga v Sydney, kde založia program na záchranu tohto druhu. Vedci taktiež dúfajú, že tieto žubrienky budú mať už vrodenú imunitu voči chytriodiomykóze. Práve toto ochorenie spôsobilo vyhynutie viacerých druhov austrálskych žiab, z ktorých niektoré sa však v uplynulých rokoch podarilo znova objaviť.
Informácie zverejnila webová stránka SMH.com.au.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.3.2010 15:34 | 0 komentárov | 2845x


www.aquabooks.cz zoochov.cz