Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Akwarium Gdyńskie, Poľsko

Tip na víkend

Akwarium Gdyńskie v Gdyni, ktoré sa nachádza na adrese Al. John Paul II 1, bolo založené v roku 1971. Viac než 30 rokov nosilo názov "Muzeum Oceanograficzne i Akwarium Morskie Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni". Pretože názov bol príliš dlhý, v júli roku 2003 sa zmenil na Akwarium Gdyńskie.
Na konci 20. rokov sa tu sústredené kolekcie väčšinou preprarovaných, ale i živých jedincov skladali z niekoľkých stoviek exemplárov živočíchov. Okolo roku 1971 živý "inventár" tohto múzea sa nachádzal v 34 akváriách, pričom sa sústredil na morské i sladkovodné živočíchy.

V roku 2003 sa pristúpilo ku kompletnej rekonštrukcii hlavnej budovy, sklenenej rotundy a na rad prišli i akváriá sladkovodné a morské. Na prvom poschodí tunajšej rotundy vyrástla bohatá expozícia zvierat žijúcich pri koralových útesoch. V roku 2005 prisli na rad i nádrže pre vodné plazy - akvateráriá. V nich môžete pozorovať zvieratá žijúce na rozhraní súši a vody, ako napríklad hady alebo neobvyklé druhy rýb či obojživelníky.

Akwarium Gdyńskie sa nachádza priamo v centre rovnomenného mesta. Môžete tu na jednom mieste vidieť nezvyčajné druhy rýb, obojživelníkov a plazov z rôznych oblastí sveta, ako sú Afrika, Severná Amerika či ďalšie krajiny.

Okrem možnosti štúdia morskej biológie, ponúka Akwarium Gdyńskie predovšetkým pre mladých vedcov priestor na vzdelávanie. V rámci neho môžete získať vedomosti a skúsenosti prostredníctvom netradične vedených lekcií poskytovaných odborníkmi v oblasti oceánografie, biológie a ochrany životného prostredia.

Neobvyklé umiestnenie a veľký priestor v budove sa priam ponúka na organizovanie výstav v galérii a podujatí pre deti.



Pozrime sa, aké druhy obojživelníkov a plazov (rýb je tu neskutočné množstvo) môžeme vidieť v tomto nevšednom zariadení, ktoré pozostáva zo štyroch hlavných biotopov: koralové útesy, morské hlbiny, Amazóniu alebo Baltské more. Návštevníci sa môžu stretnúť na 3 poschodiach budovy so 68 výstavnými nádržami. Ich litráž sa pohybuje od 200 do 10.000 litrov, v ktorých žije viac ako 1500 živých organizmov v asi 250 druhoch.

Obojživelníky:
Pipa pipa
Phrynohyas resinifictrix
Kassin maculata
Ambystoma mexicanus



Plazy:
Pelusios castaneus
Pelodiscus sinensis
Chelydra serpentina
Physignathus cocincinus
Eunectes murinus
Natrix tessellata
Nerodia rhombifer
Nerodia fasciata
Ostaeolaemus tetraspis



Ako sa sem dostaťť
Hromadnou dopravou sa môžete dostať k blízkosti križovatiek ulíc: Świętojańska a 10. februára. Pokračovať pešo asi 800 metrov cez leto funguje špeciálny autobus č 050 prepravujúc cestujúcich z hlavnej stanice do vaporetto Haven, kde sa môžete dostať priamo do budovy MIR Gdynia akvárium.
Pri ceste vlakom stačí vystúpiť na Hlavnej stanici. Odtiaľ sa môžete prejsť - asi 1,5 km - ul. Feb 10, Kosciuszko námestie na konci John Paul II Avenue, kde sa nachádza Akvárium.


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.3.2010 16:38 | 0 komentárov | 3712x


www.aquabooks.cz zoochov.cz