Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Porušenie symetrie u Kinosternon bauri (Garmon, 1891)

(Testudines, Kinosternidae)

Súmernosť alebo symetria je rozložiteľnosť na dve súmerné časti, geometrické zobrazenie, pri ktorom sa určitému bodu priraďuje iný bod súmerne združený podľa stredu, osi alebo roviny. Aspoň toľko nám napovedá Wikipedia.
V podstate symetria predstavuje príklad, pri ktorom sa presne zhoduje napr. pravá polovička tela živočícha s jeho druhou ľavou polovičkou a teda jedna strana je zrkadlovitým obrazom tej druhej. Zákonitosti symetrie človek uplatňuje v umení, architektúre, fyzike, molekulárnej biológii či kvantovej chémii.

Ale už málokto by symetriu mohol hľadať v zoológii, hoc symetria tu má svoje nezanedbateľné miesto. Zrkadlovito symetrickú stavbu tela nájdeme u zástupcov hmyzu, vyšších zoologických skupín či dokonca aj u nás – človeka. Na rovnakom princípe je napokon zostavený i pancier korytnačiek. Ich telo je kryté pancierom tvoreným dermálnymi kosťami a epidermálnym rohovitým pokryvom, pričom rohovitá časť vzniká z epidermálnych plakôd. Pancieru dal základ spoločný derivát epidermis a škára. Jeho vonkajšia rohovitá vrstva vzniká z epidermis – tá pokrýva i čeľuste. Pod rohovitou vrstvou nachádzame endesmálne vznikajúcu kosť osifikujúcu zo škáry.

Asymetria u korytnačiek bola zaznamenaná napr. u amerického druhu Trachemys scripta elegans (Wied, 1839) či antilského druhu Trachemys decussata (Gray, 1831) a u ďalších druhov korytnačiek. Korytnačky sú ako modelový príklad dosť často používané, keďže u nich práve vďaka pokryvu tela (kaparax a plastrón) môže, hoc vzácne, dochádzať k porušeniu tohto javu – asymetrii. Vtedy sa môže usporiadanie a poloha štítkov na pancieri korytnačiek akokoľvek narušiť a jedna strana panciera nemusí už byť zrkadlovým odrazom svojej druhej strany.

V mojom chove sa u skupinky (n=5) Kinosternon bauri vyskytol subadultný jedinec u ktorého karapax nesie znaky asymetrie. U tohto druhu má karapax v strede päť stavcových (vertebralia), po každej strane štvoricu bočných (costalia) štítkov. Pod nimi je uložený ešte rad malých štítkov okrajových (marginalia). Počet a vzájomná poloha, usporiadanie práve týchto štítkov ležiacich na karapaxe je jedným z identifikačných znakov, vďaka ktorému možno určiť jednotlivé druhy korytnačiek.
Daný jedinec taxonu Kinosternon bauri má poškodedý v poradí druhý, tretí a čiastočne i štvrtý vetrebrálny štítok s tým, že asymetria u neho pokračuje aj na costalia štítkoch. Tu zasiahla asymetria až šesticu štítkov. Krásne to vidieť na priložených fotografiách. Plastrón tohto jedinca nenesie však žiadny náznak porušenia symetrie.

Možno sa len domnievať, čo bolo príčinou vzniku samotnej asymetrie. Zvyčajne je na vine úraz alebo rachitída, no v tomto prípade ide s najväčšou pravdepodobnosťou o genetickú poruchu.

Text a Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk



Porovnanie asymetrického karapaxu (vľavo) so symetrickým karapaxom Kinosternon bauri



Príklad symetrie na karapaxe Kinosternon bauri...



...a asymetrie u tohto istého druhu. Bielou líniou sú vyznačené štítky karapaxu, ktoré vykazujú znaky asymetrie

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.3.2010 10:49 | 0 komentárov | 5767x


www.aquabooks.cz zoochov.cz