Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Odchov Chelodina longicollis v Syndey Aquarium

V austrálskom Sydney Aquarium sa v týchto dňoch dočkali mimoriadneho odchovu. Vyliahlo sa im 11 mláďat zaujímavej dlhokrčky Chelodina longicollis (Shaw, 1794), Chelidae, ktorej domovinou je oblasť od juhovýchodnej časti po východný Queensland.

Zamestnanec Sydney Aquarium Amy Wilkes povedal: "Keď mladé dlhokrčky prišli na svet, vážili iba pár gramov a mali veľkosť 20 centovej mince (pozn. prekl.: 25 - 30 mm). Kým však dorastú svoju adultnú veľkosť, bude to istý čas trvať a vystrieda sa u nás mnoho návštevníkov. Dožívajú sa totiž i 20 rokov a môžu dosiahnuť veľkosti asi ako veľký tanier (pozn. prekl.: 27,5 cm)".

Vedeli steť

Chelodina longicollis kladie vajíčka v období od novembra po december, počet vajíčok v znáške môže byť 6 až 24. Do vody nakladené vajíčka si uchovávajú životaschopnosť a i pri ponorení, ktoré trvá dlhšie než 48 hodín. Samozrejme, nesmú byť mechanicky poškodené. To je unikát medzi korytnačkami.
Ak hladina vody v ich prirodzenom biotope klesne, embryo vo vajíčku spomalí až úplne zastaví svoj ďalší vývoj. Po 3 mesiacoch, väčšinou s príchodom obdobia dažďov keď sa vody len tak hemžia dostatkom potravy, dochádza k vyliahnutiu mladých dlhokrčiek.
Keď sa mladé vyliahnu, živia sa malými rybami, žubrienkami, hmyzom a červami.
Ako väčšie až adultné jedince majú tieto korytnačky tendenciu putovať medzi jednotlivými vodami - keď náhodou jedna vyschne, presťahujú sa do ďalšej. Samozrejme, že samec v čase párenia tiež putuje za samičkami a to aj na veľké vzdialenosti.
V čase, kedy hladina nimi obývaných vôd poklesne, môžu tieto korytnačky sa zahrabať do substrátu a aestivovať.

Sydney Aquarium je jedným zo svetovo najväčších a najlepších akvárií a domovom pre viac než 12.000 zvierat, vrátane žralokov, obrích rají, morských koníkov, tučniakov či dugongov...

Zdroj: www.sydneyaquarium.myfun.com.au/
Preklad: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.3.2010 14:37 | 0 komentárov | 3263x


www.aquabooks.cz zoochov.cz