Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Brachypelma boehmei

Atlas

Schmidt & Klaas, 1993
Vlhkosť: 50 - 60%
Teplota: 24 - 26°C
Typ: pozemný
Rozšírenie: Mexiko
Popis: Ide o blízkého príbuzného druhu Brachypelma smithi.
Obýva suché, krovinaté oblasti v Mexiku.
Veľkosť: 6 - 7 cm v tele, v rozpätí nôh dosahuje i 14 cm.
Povaha: Občas sa vyskytnú skutočne nervózne jedince, ktoré v prípade priameho podráždenia pomerne mohutne vykopávajú chĺpky zo zadočku. Ak sa Brachypelma boehmei cíti ohrozená, zvyčajne sa nebráni uhryznutím, ale útekom. Jed nie je pre zdravého človeka príliš nebezpečný (u vnímavých ľudí však môže vyvolať alergickú reakciu).
Sfarbenie: Svojím sbarbením patrí medzi najfarebnejšie vtáčkare sveta. U B. boehmei je karapax svetlo oranžový s naznačeným čiernym trojúholníkom okolo očného hrbolku (výraznejší ho má Brachypelma emilia). Končatiny sú na patelle, tibiu a metatarsu sýto oranžové, po zvlečení oranžovo-červené. Abdomen a femurálne články nôh nesú dlhé oranžové chĺpky.
Terárium: Mladé jedince možno podľa ich veľkosti chovať v rôznych napr. plastových nádobkách (filmovky, krabičky…) alebo v malých teráriách. Pre adultnú samičku možno zariadiť terárium o veľkosti napr. 30x30x20 (30 cm, kde ako substrát je vhodná hrabanka s rašelinou. K dispozícii musí byť miska s vodou. Ako úkryt postačí prehnutá stromová kôra.
Potrava: Za potravu tomuto druhu slúžia všetky bezstavovce úmerné k jeho veľkosti (svrčky, šváby, sarančatá, holíčatá...).
Rozmnožovanie: Samička vytvorí po párení, ktoré býva vo väčšine prípadov bezproblémové (samice nebývajú voči samcom tak agresívne, ako iné druhy rodu) za 2 - 4 mesiace, zvyčajne v úkryte, kokón, do ktorého nakladie cca. 600 vajíčok. Kokón nosí zo sebou až kým z neho sa za pomoci samičky nevyliahnu mladé pavúčiky, ktoré je najlepšie oddeliť po jednom do pripravených filmoviek. Ich ďalší odchov je pri dodržaní potrebných podmienok bez väčších problémov.
Vek: Samci pohlavne dospievajú v 2-3 rokoch a po adultnom zvleku žijú asi 1,5 roku, samice dospievajú vo veku 3-5 rokov a dožívajú sa v priemere 15 rokov.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk





...alebo útekom či vykopávaním chĺpkov





Jedinec pripravený na zvliekanie (všimnite si typické sfarbenie bruška



Častokrát po úspešnom zvleku svoju exuviu vtáčkar skonzumuje a vďaka tomu získa látky o ktoré prišiel odložením pôvodnej, už tesnej, exuvie



Vtáčkar dlho oddychuje po svojom zvleku natiahnutý cez celé terárium. Všimnite si oveľa sýtejšie, výraznejšie sfarbenie...























Pohľad z očí do očí...

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.2.2010 14:59 | 0 komentárov | 6756x


www.aquabooks.cz zoochov.cz