Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh rodu Hoplodactylus (Gekkota: Diplodactylidae): Hoplodactylus tohu

Herpetológovia sa pustili do revízie novozélandského endemického rodu Hoplodactylus (Gekkota: Diplodactylidae) a výsledkom je popis nového druhu. Je ním Hoplodactylus tohu Scarsbrook, Walton, Rawlence & Hitchmough, 2023.

V rámci tohto rodu vedci rozlišujú nasledovné druhy: Hoplodactylus duvaucelii (Duméril & Bibron, 1836) zo Severného ostrova a niektorých pribrežných ostrovov a práve Hoplodactylus tohu n.sp., ktorý bol predtým rozšírený po celom Južnom ostrove, ale v súčasnosti je jeho výskyt obmedzený na niektoré ostrovy v oblasti Cookovej úžiny.


Foto: Nick Harker

Druh H. delcourti (Bauer & Russell, 1986) zostáva v rode, ale ako Hoplodactylus sensu lato v záujme taxonomickej stability až do ďalšieho výskumu, ale pravdepodobne nie je ani kongenerický, ani z Nového Zélandu.

Keywords: Reptilia, Diplodactylidae, Systematics, Taxonomy, Squamata

Lachie Scarsbrook, Kerry Walton, Nicolas J. Rawlence and Rodney A. Hitchmough. 2023. Revision of the New Zealand Gecko Genus Hoplodactylus, with the Description of A New Species. Zootaxa. 5228(3); 267-291.

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.1.2023 20:12 | 0 komentárov | 401x


www.aquabooks.cz zoochov.cz