Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chinchaysuyu spinosa - nový druh a rod vtáčkarov z Peru

Chinchaysuyu spinosa Ferretti, Chaparro, Ochoa & West, 2023 je zástupcom endemického rodu a druhu (Mygalomorphae: Theraphosidae) pochádzajúceho z Peru.

Chinchaysuyu gen. nov. je zároveň vedecky opísaný ako nový monotypický rod Theraphosidae zo severného Peru s odlišnou genitálnou morfológiou. Samce Chinchaysuyu gen. nov. sa líšia od všetkých známych druhov tým, že majú palpálny orgán v tvare cibule s mnohými nápadnými kýlmi siahajúcimi smerom k subtegulum. Tento nový rod je opísaný na základe typového druhu Chinchaysuyu spinosa sp. nov.


Samec (hore) a samica Chinchaysuyu spinosa

Etymológia. Chincha = sever, suyu = región, z jazyka Quechua (Academia Mayor de Lengua Quechua 2005) je podstatné meno, ktoré sa vzťahuje na najväčšiu zo štyroch divízií ríše Inkov, ktorá zahŕňa severné Andy, kde bol tento nový rod nájdený. Názov Chinchaysuyu sa skloňuje v ženskom páde.
Druhový názov "spinosa" je latinské prídavné meno, ktoré znamená „ ostnatý “ a vzťahuje sa na prítomnosť tŕňov na ventrálnych maxilách.


Samica Chinchaysuyu spinosa


Biotop Chinchaysuyu spinosa

Keywords: Taxonomy, Theraphosinae, New species, Cajamarca, Andes

Nelson Ferretti, Juan C. Chaparro, José A. Ochoa and Rick West. 2023. A New Tarantula (Mygalomorphae: Theraphosidae) Genus endemic from Peru with A Novel Genitalic Morphology among Theraphosinae and Its Phylogenetic Placement. Zoologischer Anzeiger. 302; 102-112.

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.12.2022 09:51 | 0 komentárov | 408x


www.aquabooks.cz zoochov.cz