Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Brasil, 1988, čistá kolekcia

Vivaristika na známkach

Zaujímavá kolekcia, ktorú vydala Brazília v roku 1988, predstavuje šesticu predovšetkým akvaristom známych druhov ichtyofauny. Táto je vsadená do ilustrátorsky zaujímavo zvládnutého a vyobrazeného biotopu a predstavuje trojicu vrstiev brazílskych vôd, ktoré obývajú typickí predstaviteľia ichtyofauny – dno, stredná a horná vrstva vody.
Každopádne ide o zaujímavú a peknú kolekciu od ilustrátora Carlos Horcades, ktorá isto urobí radosť každému akvaristovi.

Brazília leží v Južnej Amerike. Keďže sa nachádza na východnom pobreží, obmýva ju Atlantický oceán. Hraničí s Francúzskou Guyanou, Surinamom, Guyanou, Venezuelou, Kolumbiou, Peru, Bolíviou, Paraguajom, Uruguajom a Argentínou. K Brazílii patria ostrovy Fernando de Noronha, Trindade a Martin Vaz.
Brazília je rozdelená z pohľadu členenia na tri geomorfologické celky: Guyanská vysočina, Amazonská nížina a Brazílska vysočina. Každá z týchto oblastí má odlišné prírodné podmienky. Zvláštnosťou vysočiny sú príkre zrázy a stupne (chapados). K úplnému opisu krajiny patrí aj najväčšia rieka krajiny - Amazonka. Jej dĺžka je 6437 kilometrov. Niektoré zdroje uvádzajú až 7025 km.
Rozloha: cca 8,5 miliónov kilometrov štvorcových.
Počet obyvateľov: cca 160 miliónov.
Mena: Brazílsky real (BRL). 1 brazílsky real = 100 centavov

Brazíliu objavil v r. 1500 portugalský admirál Pedro Alvares Cabral. Okolo roku 1532 začalo Portugalsko kolonizovať územie Brazílie. Keďže do Brazílie odišiel portugalský kráľ, zrušil kolóniu a vyhlásil kráľovstvo. Brazília sa stala nezávislou v r. 1891, kedy boli vyhlásené Spojené štáty brazílske.

Vzdialenosť hlavného mesta Brasília od Bratislavy je 9585 kilometrov. Vzdialenosť mesta Rio de Janeiro od Bratislavy je 9923 kilometrov.
Úradným jazykom je portugalčina.
Brazília má prevažne tropické, vlhké podnebie. Z toho vyplýva, že je tu prevažne teplo a často výdatne prší. Juh Brazílie má subtropické podnebie, čo znamená, že v júli (teda v zime) priemerná teplota klesá na 15 stupňov C.


Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach):

Borboleta - Gasteropelecus sp. – 55,00 Cz$
Aruana - Osteoglossum ferreirai - 55,00 Cz$
Neon Verde - Moenkhausia sp. - 55,00 Cz$
Cynolebia – Xavantei - 55,00 Cz$
Cascudo - Ancistrus hoplogenys - 55,00 Cz$
Limpatudo – Brochis splendens - 55,00 Cz$

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
















| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.1.2010 09:54 | 0 komentárov | 5630x


www.aquabooks.cz zoochov.cz