Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ďalší nový druh rodu Buthus popísaný zo Španielska

Je zrejmé, že vedecký výskum fauny škorpiónov vyskytujúcich sa na Pyrenejskom polostrove odokryje ešte mnoho nových a neznámych druhov. Dôkazom je aj nedávno publikovaná práca z pera dvojice Rolando Teruel a Carlos Turiel, ktorí popísali nový druh rodu Buthus Leach, 1815, z oblasti Cabo de Gata v juhovýchodnej Andalúzii v južnom Španielsku. Ide o Buthus iaspis Teruel & Turiel, 2022.



Tento druh je morfologicky pozoruhodný a podobá sa iba na Buthus manchego Teruel & Turin, 2020, korý je známy iba z horného povodia rieky Guadina v Submeseta Sur, v oblasti, kde Ciudad Real susedí s Albacete (stredné Španielsko). Západoeurópska diverzita rodu Buthus tak momentálne dosahuje 17 druhov, pričom všetky sú miestnymi endemitmi.

Teruel R, Turiel C. The genus Buthus Leach, 1815 (Scorpiones: Buthidae) in the Iberian peninsula. Part 4: A new species from southern Spain. Revista Iberica de Arachnologia. 2022(40):19-29.

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.8.2022 10:01 | 0 komentárov | 502x


www.aquabooks.cz zoochov.cz