Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Oligodon teyniei - nový druh rodu Oligodon Fitzinger, 1826 (Serpentes: Colubridae) z južného Laosu

Nový druh Oligodon tieniei David, Hauser & Vogel, 2022 z rodu Oligodon Fitzinger, 1826, je opísaný na základe dvoch exemplárov pochádzajúcich z provincie Champasak v južnom Lao.

Tento druh sa líši od ďalších druhov vyskytujúcich sa v indočínskej oblasti tým, že má 15 dorzálnych radov šupín v strednej časti tela, nerozdvojený hemipenis, celú kloakálnu šupinku, relatívne nízky počet ventrálnych šupiniek (150–159) a chrbtovú štruktúru sfarebenia tvorenú 29–30 bledým sfarbení, ktoré v konzervačnom roztoku mení sfarbenie ne bledožltkastohnedé, po tele priečne pásiky, ktoré sú úzko lemované čiernohnedými šupinkami.
Herpetológovia nový druh porovnali aj s inými druhmi Indočínskeho polostrova a Číny, ktoré majú tiež 15 radov chrbtových šupín, najmä s O. inornatus (Boulenger, 1914) a O. kampucheaensis Neang, Grismer & Daltry, 2012.

Key words: Distribution, Indochinese Region, Kukri, Oligodon inornatus, Southeast Asia, taxonomy

Patrick David, Sjon Hauser and Gernot Vogel. 2022. A New Species of the Genus Oligodon Fitzinger, 1826 (Reptilia: Colubridae) from southern Laos. TAPROBANICA. 11(1); 12–24.

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.7.2022 09:00 | 0 komentárov | 498x


www.aquabooks.cz zoochov.cz