Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Au Manfred: Terárium

Do knižnice teraristu

Nakladateľstvo Vašut vypravilo do sveta pomerne veľa odborných publikácií, ktoré sa zaoberali práve chovom teráriových živočíchov. Hoc ide o v prevažnej miere preklady od zahraničných autorov, treba uviesť, že mnohé publikácie majú čosi do seba. Tento prívlastok, i keď subjektívny, si zaslúži aj 64 stranová knižka od autora Manfreda Au.
Teraristika ako hobby, ktoré sa v poslednom čase dostáva do popredia záujmov širokej vrstve obyvateľov, si rozhodne zaslúži príliv čoraz väčšieho množstva odborných publikácií. Aj preto je dobre, že knižka pod názvom Terárium sa objavila na našom trhu.
Teraristika ako fascinujúci koníček vyžaduje od jej "jazdca" teda toho, kto sa ňou chce seriózne venovať, široké spektrum vedomostí. Od etológie, teda biológie správania živočíchov, cez zoogeografiu až po veterinu. Mnohé prvky obsahuje na svojich stranách aj publikácia Terárium. Samozrejme, že sa publikácia nevyhýba ani samotnému chovu jednotlivých skupín živočíchov. Veď o tom teraristika je.
V jednotlivých sekciách sa čitateľ - terarista dozvie mnoho zaujímavostí zo stavby terária alebo akvaterária (terra je zem, aqua zas voda), jednotlivých typov terárií a, samozrejme, aj špecifík, ktoré by mal takýto miniatúrny výsek živej prírody v sebe obsahovať ak chceme, aby sa našim chovancom darilo. Jednotliví typickí zástupcovia živočíchov sú aspoň v skratke predstavení - mám za to, že by bolo vhodné ich rozpísať oveľa podrobnejšie, ale Nakladateľstvo Vašut prináša aj špeciálnu radu publikácií venujúc sa jednotlivým živočíchom. Stačí len hľadať.
Myslím si, že publikácia Terárium je skutočne vhodná pre široké vekové spektrum čitateľov. Svoje si v nej nájde aj školopovinný drobec, ktorý chce mať doma kus exotiky, aj dospelák, ktorý sa rozhodne venovať chovu exotického tvora skutočne na úrovni. A aj dôchodca, ktorý musí hľadieť na svoj mesačný dôchodok (nie každý plaz či obojživelník je pre naše peňaženky len drahý - nájdu sa medzi nimi aj druhy za pár korún...) a zároveň chce nájsť v plazovi či obojživelníkovi živého priateľa, ktorý mu bude robiť spoločnosť.
Knižôčka pod názvom Terárium je ten správny prvý krok k dokonalej exotike. Už len si pustiť CD Zvuky pralesa, zažať lampu pri kresle a začítať sa do riadkov tejto publikácie...

O titulu:

Jazyk: český
EAN: 9788072366248
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Počet stran: 64 stran

Divočina doma! Terárium představuje kousek živé přírody přímo ve vašem obývacím pokoji. Jeho obyvatelé vás každý den něčím překvapí. Ve správně zařízeném teráriu můžete docela zblízka pozorovat chování hadů, ještěrů i obojživelníků, kteří si počínají jako ve svém přirozeném životním prostředí. Tato příručka vás seznámí s teráriem odpovídajícím biotopu stepi a deštného pralesa a akvateráriem: Krok za krokem se dozvíte, jak postupovat při jejich zařizování a jakou vyžadují techniku a péči. Výběr vhodných obyvatel hotového příbytku vám usnadní přehled nejzajímavějších a přitom v našich podmínkách snadno chovatelných terarijních zvířat.

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.12.2009 21:28 | 0 komentárov | 3284x


www.aquabooks.cz zoochov.cz