Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V levickej prírode sa začína jarná migrácia žiab

Skokan prekoná pri jarnej migrácii v priemere 1 200 metrov dlhú trasu a ropucha dokonca 1 700 metrov. A veľmi často ich stáročia zaužívanú trasu pretína cestná komunikácia. Preto ak ich v noci oslní reflektor prechádzajúceho auta, obojživelníky reflexívne zastanú a neodskočia. Tak sa najčastejšie stávajú obeťou premávky na našich cestách. Podľa našich štatistických záznamov je najčastejšou obeťou ropucha zelená, už menej čoraz viac vzácna ropucha bradavičnatá a najrôznejšie druhy skokanov, ktoré sa u nás vyskytujú.

Práve začínajúca sa jarná migrácia obojživelníkov je pre ne najnebezpečnejšia. Často prebieha hromadne a je obmedzená na pomerne krátke obdobie. V závislosti na druhu, nadmorskej výške a počasí žabky a mloky hromadne migrujú koncom februára do polovice mája. V prípade Levíc sa tak deje práve teraz a jej koniec sa nedá presne predpovedať. Je priamo závislý na vývoji počasia. Ak prídu nočné prízemné mrazy, môže sa pozastaviť a predĺžiť. Obojživelníky putujú našou krajinou predovšetkým v noci. A má to prozaický dôvod. Tma im prirodzene poskytuje ochranu pred predátormi. Navyše je z hľadiska počasie optimálna.
Mnoho žiab a mlokov je po generácie viazaných na rovnaké miesto rozmnožovania a tak ich migračné cesty zostávajú do značnej miery rovnaké. A tomu nezabráni ani cestná komunikácia. Aj preto sme v minulosti vedeniu mesta Levice navrhli inštaláciu zábran na vopred určených trasách. Žiaľ, neúspešne. S neúspechom sa stretli trvalé zábrany, no aj dočasné. Ale práve takéto umelé a dočasné zábrany, ktoré tvorí 30 cm vysoký pás pevného plastu, by napomohli zabrániť zbytočnému hynutiu vzácnych a chránených obojživelníkov na levických cestách. Žaby ich nepreskočia. Naopak sa vďaka nim dá usmerniť pohyb žiab a naviesť ich do pripravených plastových vedier.Tie by sa ráno prenášali na druhú stranu kritickej komunikácie. Plusom by boli aj trvalé zábrany inštalované celoročne. Tie tvorí 30 cm vysoký pruhy plechu, ktoré tiež usmerňujú pohyb žiab. Iným, omnoho vhodnejším spôsobom by ale boli trvalé podchody, ktoré by sa aplikovali do práve rekonštruovanej komunikácie. pri nich by odpadla nutnosť manipulácie s obojživelníkmi pri prenášaní na druhú stranu cesty. V Leviciach sú najkritickejšie cesty Mochovská pre blízkosť CHA Levické rybníky.

text a foto: (šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.4.2022 11:43 | 0 komentárov | 1106x


www.aquabooks.cz zoochov.cz