Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dudok chochlatý (Upupa epops) vtákom roka 2022

Dudok patrí vďaka svojmu vzhľadu a správaniu medzi najsympatickejšie a najznámejšie vtáčie druhy. K jeho obľube prispieva aj to, že žije v krajine, ktorú vytvárajú a formujú ľudia. Vyhovuje mu citlivo obhospodarovaná krajina s mozaikovitou štruktúrou polí, pasienkov, lúk, pasienkových lesov a nevyhýba sa ani priamo intravilánom sídel. Kedysi bol početný a hniezdil všade, kde sa pásol dobytok či kone a našiel dutiny na hniezdenie.

Početnosť dudkov v našej krajine dlhodobo výrazne klesla. Negatívny trend populácie je pripisovaný najmä zmenám v krajine v dôsledku zániku maloplošného hospodárenia a pastvy v krajine. V roku 2022 sa definitívne rozhodne či štát viac podporí farmárov hospodáriacich ohľaduplne k prírode, a napríklad tých, ktorí obnovia pastvu hospodárskych zvierat v krajine. Výber dudka chochlatého za vtáka roka má preto upozorniť na potrebu zmien, pred ktorými stojí v agrárnej krajine Slovensko. Zmien, bez ktorých budeme ďalej strácať naše najviac ohrozené druhy.

Dudok je sťahovavý a na zimu odlieta do Afriky. Zimuje v subsaharskej Afrike južne od Sahary, najmä na rozsiahlych savanách, ktoré sú spásané divokými či domestikovanými bylinožravcami. Prilieta v druhovej polovici marca a začiatkom apríla.

Kampaňou Vták roka predstavujú ornitológovia každoročne vybraný vtáčí druh, ktorého prežitie vyžaduje pozornosť širokej verejnosti. Pre rok 2022 bol zvolený dudok chochlatý (Upupa epops).

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.3.2022 19:41 | 0 komentárov | 690x


www.aquabooks.cz zoochov.cz