Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cetopsorhamdia hidalgoi, nový druh Cetopsorhamdia(Siluriformes: Heptapteridae) z povodia Amazonky

Cetopsorhamdia hidalgoi Faustino-Fuster & de Souza, 2021 je nový druh sumca, ktorý vedci popísali z oblastí Amazónie v Peru, Ekvádore a Kolumbii. Nový druh možno odlíšiť od všetkých ostatných druhov Cetopsorhamdia podľa vzoru sfarbenia na plutvách, počtu stavcov, počtu rebier, vodorovného uloženia chrbtovej plutvy, počtu lúčov na chrbtovej a prsnej plutve, osteologických znakov a niekoľkých ďalších morfometrických znakov.

Nový druh sa vyskytuje v prítokoch riek Ucayali, Marañón, Napo a Orteguaza v hornej časti rieky Amazonky v Peru, Ekvádore a Kolumbii a z prítoku rieky Madre de Dios, v povodí rieky Madeira v Peru. Tu obýva toky s čistou vodou s miernym prietokom, kde je dno tvorené ponorenými listami a pieskom.


Cetopsorhamdia hidalgoi, MUSM 69550, holotyp, 30.7 mm LS, Peru, Loreto, Requena, Tapiche River, Ucayali River.
(a) Laterálny pohľad, (b) dorzálny (c) ventrálny pohľad.
mierka = 1 cm

Svoj druhový názov získal na počesť Maxa Hidalga, profesora a kurátora oddelenia ichtyológie v Museo de Historia Natural na Universidad Nacional Mayor de San Marcos (MUSM) za jeho oddanosť a oddanosť peruánskej ichtyológii.

Dario R. Faustino-Fuster and Lesley S. de Souza. 2021. A New Species of Cetopsorhamdia (Siluriformes: Heptapteridae) from the Upper Amazon River basin. Journal of Fish Biology

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.11.2021 08:02 | 0 komentárov | 906x


www.aquabooks.cz zoochov.cz