Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Orchidea do terária?

Ak uvažujeme o zriadení si krásneho výseku prírody vo svojom byte v ktorom sa nám budú spájať dva prvky - živočíchy a rastliny, tak za úvahu isto stojí buď paludárium alebo pralesné terárium. Samozrejme, pri výbere vhodného živočícha (i rastlinného osadenstva) musíme plne rešpektovať nielen váhu živočíchov ale aj ich životné potreby. Každopádne sa tieto dva elementy dajú krásne spojiť v jedno. A potom výsledný efekt stojí za to.
Začnime výberom vhodnej rastlinky. Uvažovali ste nad nádhernou orchideouť Čo tak skúsiť niektorého zástupcu druhu alebo farebnej formy Cymbidium.

Táto orchidea si vyžaduje veľmi svetlé a vzdušné miesto. Preto pre naše pralesné terárium alebo paludárium sa snažme vybrať zodpovedajúce miesto týmto kritériám. Korene Cymbídia by však mali byť na chladnom mieste. Aj preto rovno zabudnime na voľné umiestnenie tejto rastliny napr. na parapetnej doske nad vykurovacím telesom. Dobré miesto im vytvoríte, ak na štrk položíte obrátený väčší črepník a naň dáte črepník s našou cymbídiou. Črepník môžeme kľudne zamaskovať buď vhodne tvarovaným samorastom, alebo inou o čosi nižšou rastlinkou. V lete a na jeseň potrebuje nižšie nočné teploty, aby mohla na jeseň a v zime kvitnúť. To by nemal byť pri pestovaní s mnohými druhmi exotických chovancov problém - tiež potrebujú aspon určitý teplotný gradient.
V lete sa snažme v ubikácii s orchideou udržovať teplotu 30 - 15°C, v zime cez deň 15 - 18°C, v noci 15 - 10°C. Tu by som rád upozornil na pozorný výber našich chovancov. Nie každý druh takýto pokles znesie, ale pri voľbe v podobe napr. rosničiek by s tým nemal byť veľký problém.
Keď sa ukážu prvé puky, nesmie byť orchidea na príliš teplom mieste, veľké výkyvy teplôt môžu spôsobiť, že puky odpadnú.

Vlhkosť vzduchu
Vyžaduje si vzdušnú vlhkosť 60 - 80%. Pri nízkej vzdušnosti ju môžu ohroziť roztoče. Potrebuje svieži vzduch a v lete ranné postrekovanie, ktoré je tiež príjemné našim obyvateľom.

Zálievka
V období vegetácie sa polieva výdatne, predtým však musí rastlinné tkanivo preschnúť. Polieva sa výhradne mäkkou vodou, ktorá má izbovú teplotu. V zime sa dávky vody prispôsobia teplote. To znamená, menej vody, kým sa teplota nezvýši - rastlina nesmie ani v zime vyschnúť. Na jeseň sa zálievka obmedzí. Rastlina prezimuje pri teplote 7 - 12°C. Vtedy ju môžeme vybrať z terária a uložiť na zimný odpočinok. V období vegetačného pokoja sa polieva úsporne, aby sa pahľuzy nescvrkli. Takmer vôbec nehnojte.

Výživa
Cymbídie potrebujú veľa hnojiva v porovnaní s ostatnými druhmi. Počas rastu sa pridáva do zálievky každých 14 dní hnojivo na orchidey v bežnej koncentrácii. Pozor však na možnú intoxikáciu našich chovancov.

Obdobie oddychu
Táto orchidea nemá obdobie oddychu v pravom slova zmysle. Nové výhonky rastú spolu s kvetmi. Pre tvorbu kvetov je dôležitý pokles nočnej teploty na 8 - 12°C.

Svetlo
Tento druh je "hladný" na svetlo, ale ako väčšina orchideí neznáša v lete priame slnečné lúče.

Obdobie kvitnutia
Kvitnutie začína na jeseň a trvá až do jari.

Presádzanie
Cymbídie sa presádzajú vtedy, keď nové výhonky prerastajú okraj črepníka. Pri presádzaní môžete odstrániť neolistené cibule a veľké rastliny môžete deliť. Na dno dajte drenážnu vrstvu.

Choroby a škodcovia
Cymbídie ohrozujú predovšetkým štítničky (najčastejšie v strede listov) a roztočce, ktoré nájdete na spodnej strane listov. Je to hlavne vtedy, keď je v okolí rastliny nízka vlhkosť vzduchu.

Rozmnožovanie
Malé pahľuzy sa nechajú klíčiť pri teplote 20°C. pri presádzaní môžete orchidey deliť - na každej časti necháte 4 pahľuzy.

Text s využitím internetových zdrojov: (šč)
Foto: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.10.2009 16:01 | 0 komentárov | 5370x


www.aquabooks.cz zoochov.cz