Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Strehúň balkánsky (Geolycosa vultuosa)

Z mailov našich čitateľov

Dobry den,
Este na zaciatok,to ze je to strehun balkansky mi potvrdil pan Pavol B. Pripajam fotku dnesnu,kde vcera mala jedna este kuklu a dnes uz ma male na sebe,ale este ma kuklu na zadku. Mame na dvore 4 mamicky,kedze vsetky maju tu kuklu na zadku s vajickami. Chcem sa spytat,ze ako dlho trva,kym tie deti naskacu mame na chrbat a bude s nimi chodit.  Lebo jedna z tych styroch uz bola bez kukly. Ale kedze tento tyzden som videla,ze mame druhu mamicku uz detmi na chrtbe,tak z toho sme vydedukovali,ze asi ich ma na chrbte hned. Tym padom hladam vysvetlenie,co moze byt s detmi tej prvej. Inak ta prva je bez kukly uz asi mesiac. Aj to som chcela vediet,ze ako dlho trva,kym sa male vyliahnu? Ako dlho budu s mamou? Citala som,ze kym maju kuklu,tak nechodia lovit potravu,tak aj to by ma zaujimalo,ci im mam hodit nejakeho chrobacika,ci mravca? Viem,ze priroda si asi vsetko zariadi,ale ked by mala zdochnut ta mama,lebo ze aj to sa moze stat,tak to by som bola nerada.Ja som s nimi kamoska najprv naozaj nebola,ale ked som videla ako pekne pracuje na svojej nore,tak ma to dostalo a odvtedy sa kamosime :-) akurat by sme ich tu nemuseli mat tolko,ale tak co uz,ked sa im tu paci :-)Aj to by ma zaujimalo,ako dlho ziju? Ako dlho s mini mame ratat na dvore? Dnes ma dve dost znepokojuju,lebo je krasne a este neboli vonku,dnes som ich este nevidela,ale dufam,ze zajtra sa ukazu.Na zimu zostavaju vo svojich dierach?Pred dvoma rokmi sa tu objavili prve diery,ale vtedy sme realne videli iba jednu, ale ta tu uz dieru nema. Od minuleho roka tu bola jedna,tu sme sledovali a tento rok su tu spolu tieto 4,ktore aj realne vieme sledovat. V ostatnych dierach sme zatial pohyb nevideli. Prepacte,ze som sa tak rozpisala,ale neviem to kratsie :-) Dakujem za odpovede :-)
Sona Redecka











Odpoveď redakcie časopisu VIVARISTA.sk:
Dobrý deň, ďakujem.
Predovšetkým nejde o "kuklu", ale o kokón s vajíčkami, ktoré si pavúčie samičky nosia pripevnený na svojom "brušku", resp. na snovacích bradavkách. To "bruško" sa odborne nazýva abdomen. Skutočne ide o strehúňa balkánskeho (Geolycosa vultuosa), ktorý je u nás vzácny a je to navyše aj chránený druh pavúka. Svojím životom je viazaný na piesčité pôdy, kde si vyhrabáva charakteristické nory. Je to tiež jeden z našich najväčších druhov pavúkov, kde radíme aj rod Lycosa. Do tohto rodu sa kedysi strehúň balkánsky aj zaraďoval. Adultné, teda dospelé samice môžu dosahovať veľkosti aj 23,5 mm. Geolycosa vultuosa je panónsky relikt, ktorý najsevernejšie žije práve u nás na Slovensku a aj to len na tých najteplejších lokalitách Podunajska a Východoslovenskej nížiny. V susednom Maďarsku má širšie rozšírenie, ostrovčekovito sa vyskytuje aj v Rumunsku a súvislé rozšírenie má na Balkánskom polostrove. V Stredomorí obýva suché pastviny, v Maďarsku je výskyt viazaný na rovinné pusty a tiež suché pastviny. Na Slovensku tento druh obýva vyprahnuté uhrovité pôdy ruderálneho charakteru a tiež pravidelne spásané pastviny či piesočné stanoviská juhovýchodného Slovenska.  

K Vašim otázkam: Doba, kedy sa z kokónu vyliahnu mladé pavúčiky a prejdú na chrbát samičky je individuálny a záleží na viacero faktorov, ako je napr. teplota a vlhkosť počas inkubácie. 
Dôvod, prečo jedna z Vami pozorovaných samičiek už nemá kokón, ale ani mladé na svojom chrbte, je neznáma. Možno o kokón prišla alebo nebol oplodnený. Netreba ale zabudnúť, že Vami uvádzaný mesiac je dosť dlhá doba, kedy sa mohli mladé už osamostatniť a opustiť rodičovskú noru. So samičkou mladé trávia čas, počas ktorého sa zvliekajú a rastú. Doba pobytu u samičky je tiež individuálna.

Nemusíte ich prikrmovať, pavúčiky sami vedia, kedy si majú nejaký hmyz uloviť.

Tento druh je dlhoveký a tak ich budete môcť na svojom dvore pozorovať dlhé roky. Samozrejme, píšem o samičkách, samček s príchodom jesene sa so samičkou spári a zvyčajne uhynie. Na jar samička, ktorá strávila zimu vo svojej nore, založí novú generáciu pavúčikov.

Etológia a biológia Geolycosa vultuosa je ešte stále opradená tajomstvami a tak sa Vám ponúka výnimočná šanca ich poodhaliť svojím pozorovaním. Bolo by isto zaujímavé si o svojich pozorovaniach robiť záznam a neskôr ich spracovať a publikovať. Radosť by malo mnoho arachnológov, ktorí sa pavúčikom venujú.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: Soňa Redecká

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.6.2021 18:56 | 0 komentárov | 921x


www.aquabooks.cz zoochov.cz