Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Phrynosoma - tajomný rod ropušníkov 2.

Phrynosoma cornutum (Harlan, 1825)

Rozšírenie od stredozápadu USA až do Mexika, Kansas až Texas. Západne až jv Arizona. Izolovaná populácia sa vyskytuje v Louisiane a na severe Floridy.
Dorastá až 18 cm. Telo je sploštené, na hlave sa nachádza tŕňová koruna. Prostredné dva tŕne sú dlhšie. Na každom boku sa nachádzajú 2 rady špicatých šupín. Brušné šupiny sú kýlnaté. Na červenom, žltom alebo sivom základe sú tmavé, svetlo lemované škvrny.
Obýva suché oblasti s trochou vegetácie, v nadm. výške 0 - 1800 m.
Všetci ropušnící sa živia najrôznejšími členovcami, medzi ktorými mravce hrajú veľkú rolu. Pravdepodobne sú podstatné pre kyslost žalúdku a čriev.

Potrebujú priestranné suché terárium s vysokou vrstvou piesku. Spodná vrstva substrátu musí byť slabo vlhká. Pre dekoráciu a úkryty možno použiť väčšie kamene a korene. Denná teplota by mala vystúpiť nad 30 - 40 st.C. Nutný je nočný pokles na 15 - 20 st.C.
Potrebnú vodu získavajú pravidelným rosením.
Dôležité je pravidelné UV ožarovanie a dostatok vápniku i vitamínov.
Phrynosoma cornutum sa v prírode pári v apríli a máji. Znáška obsahuje 14 - 37 vajec. Mláďatá sa liahnu asi po 6 týždňoch inkubácie.

Rogner: Echsen 1.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.10.2009 18:02 | 0 komentárov | 4088x


www.aquabooks.cz zoochov.cz