Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Výzva OZ Tatry máme radi: Ohňostroj v národnom parku je hanba!

Ohňostroj sa môže ľuďom páčiť. Ale vo voľnej prírode nemá čo robiť. Navyše, odpaľovať na oslavách Nového roka ohňostroje na území národných parkov nie je len porušením zákona o ochrane prírody. Je to aj výraz necitlivosti, arogancie voči životnému prostrediu a zvieratám. Ľudia, ktorí to robia, by sa za to mali hanbiť.

Každý rok sa ochranári, TANAP, polícia a slušní ľudia snažia presvedčiť návštevníkov Tatier, že zábavná pyrotechnika sem nepatrí. A každý rok tieto výzvy niektorí nezodpovední, hlúpi a do seba zahľadení ľudia nerešpektujú. A je to ich hanba.

Erika Feriancová, zoologička Správy TANAP, ktorá sa k výzve pridala, uvádza smutné štatistiky: „V roku 2018 sme po bujarých silvestrovských oslavách na jednej z vysokohorských chát našli kamzicu zasypanú snehom. V Žiarskej doline pod vplyvom svetelných efektov a delobuchov došlo v minulosti k úhynu dvanástich kamzíkov, ktoré spadli do rokliny z Baranca. Nám zoológom trhá srdce, keď vidíme mŕtve zvieratá alebo keď nám ľudia pošlú fotky, že sa na Kriváni strieľalo. Je to vrchol drzosti, ale stále sa to deje...“

Chceme všetkých Vás, ktorí budú novoročné sviatky tráviť v národných parkoch, poprosiť a vyzvať – nehrajte sa na vojakov a nespôsobujte stres zvieratám. Skúste sa nad tým aspoň na malú chvíľu zamyslieť. Určite rýchlo prídete na to, že je to vlastne hanba.

"Je to občianska výzva a každý ju môže podporiť podpisom, alebo tým, že ju bude s nami zdieľať na sociálnych sieťach. Nevieme síce ľuďom v takomto správaní zabrániť, ale chceme im jasne odkázať, že je to ich hanba. Čím viac ľudí sa k nám pridá, tým silnejší bude pocit hanby tých, ktorí sa takto zabávajú,“ povedal jeden zo zakladateľov združenia Tatry máme radi, herec Marcel Nemec a dodal, že iba nedávno verejnosť pobúrilo video človeka, ktorý sa vybral aj s rodinou na Kriváň a plánoval tam odpáliť ohňostroj.

Podľa združenia sú každoročne evidované prípady, kedy sa v dôsledku šoku z hluku a svetelných efektov zvieratá zrania alebo uhynú.

Namiesto ohňostroja alebo delobuchov Vám úplne postačí obyčajná prskavka či sviečka. Aj takto sa dajú spraviť pútavé selfie ľudí, ktorí spolu trávia Silvestra – hoc aj na horskej chate. Naozaj k tomu nepotrebujete výbuchy a svetelné efekty. A navrhnite to všetkým - deťom, známym aj kamarátom. Silvester na horách sa dá prežiť aj v tichosti a s úctou k prírode. Tatry máme predsa radi všetci. Tak pre to urobme spolu aspoň túto maličkosť.

Občianske združenie Tatry máme radi chce aj do budúcnosti upozorňovať na mnohé problémy, ktoré sa hromadia vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, hľadať formy spolupráce, podporovať komunity v regióne, organizovať osvetové kampane a diskusné fóra. Združenie presadzuje názor, že o Tatrách, prírode a národných parkoch by mali rozhodovať zasvätení a odborne pripravení ľudia spolu s miestnymi komunitami.

Výzvu Občianskeho združenia Tatry máme radi môžete svojím podpisom podporiť T U

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.12.2020 19:51 | 0 komentárov | 891x


www.aquabooks.cz zoochov.cz