Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Channa aristonei, nový druh hadohlavca (Teleostei: Channidae) z pohoria East Khasi Hills, Meghalaya

Z vôd severovýchodnej Indii pochádza nádherný, pre vedu až teraz popísaný druh hadohlavca, ktorý dostal svoje meno Channa aristonei Praveenraj, Thackeray, Singh, Uma, Moulitharan & Mukhim, 2020. Holotyp uložený pod číslom BNHS FWF 1017 meria 136 mm SL.

Od iných druhov rodu sa odlišuje tým, že má jednotné jasne modro až modrozeleno sfarbené telo, jasne modré chrbtové, análne a chvostové plutvy, submarginálne pluvy nesú čierne sfarbenie s bielym okrajom, pričom sfarbenie dopĺňa aj séria hnedých až gaštanovočervených, zaoblených, podlhovastých alebo štvorlístkovitých škvŕn alebo škvŕn v dorzolaterálnej, postorbitálnej a ventrolaterálnej oblasti hlavy, ktoré pokračujú na tele, čím vytvárajú šikmý vzor alebo sú náhodne rozložené.

Nový druh hadohlavca pripomína druh Ch. pardalis a Ch. bipuli, ale dá sa od nich odlíšiť práve danými škvrnami na hlave a po stranách tela, menším počtom preddorsálnych šupín (7 oproti 8–9), väčším počtom lúčov chvostovej plutvy (15 oproti 13) a väčším počtom stavcov (49 oproti 45).



Channa aristonei je druh známy z čistých, pomaly tečúcich horských potokov so skalnatým podložím v Puriang vo východnej Khasi Hills v Meghalaya. Ako jediná vodná vegetácia je tu Eriocaulon sp.. V čase výskumu bola teplota vody 18,8 °C. Spoločne sa vyskytujúcimi druhmi v biotope boli C. lipor, Danio meghalayensis a Tor sp.

Etymológia
Tento druh získal svoje druhové meno po Aristone M. Ryndongsngim z Meghalaya, ako uznanie za objav tohto nového druhu a pomoc ichtyológom počas terénnych prác.

Jayasimhan Praveenraj, Tejas Thackeray, Sadokpam Gojendro Singh, Arumugam Uma, N. Moulitharan, and Bankit K. Mukhim. 2020. A New Species of Snakehead (Teleostei: Channidae) from East Khasi Hills, Meghalaya, Northeastern India. Copeia. 108(4); 938-947.

preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.12.2020 08:55 | 0 komentárov | 1057x


www.aquabooks.cz zoochov.cz