Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Palau chce zriadiť prvú rezerváciu žralokov na svete

Prvé oficiálne registrovanú rezerváciu žralokov zriadi pacifická ostrovná krajina Palau. V dnešnom vystúpení na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to oznámi prezident krajiny Johnson Toribiong.

Chránenou oblasťou by podľa jeho slov pre agentúru AP malo byť viac ako 620 000 kilometrov štvorcových výsostných vôd v okolí 241 ostrovov, ktoré tvoria Palau, vrátane iba 12 obývaných.

Kontrolu novovzniknutej rezervácie bude však vykonávať iba posádka jediného plavidla, čo, ako priznal aj prezident, bude na území rozlohou porovnateľnom s Francúzskom alebo americkým štátom Texas mimoriadne náročné. Vyjadril však nádej, že zainteresovaní budú chránenú oblasť rešpektovať a že sa k iniciatíve Palau, cieľom ktorej je zachovanie živočíšneho druhu, pripoja aj iné krajiny.

Ochranári v tejto súvislosti upozorňujú, že v regióne žije popri žralokoch aj ďalších najmenej 130 ohrozených živočíšnych druhov.

Ostrovná krajina ležiaca v Tichom oceáne, ktorá patrí s 20 000 obyvateľmi medzi najmenšie na svete, upozornila na seba v nedávnej minulosti, keď vyhovela žiadosti USA a rozhodla sa prijať 17 Ujgurov väznených na americkej základni Guantánamo na Kube.

Foto: www.cieer.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.9.2009 10:14 | 0 komentárov | 3228x


www.aquabooks.cz zoochov.cz