Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Výskyt tajomnej užovky hladkej (Coronella austriaca) v Leviciach potvrdený

Je našou najmenšou užovkou a zároveň si ju ľudia často zamieňajú s jediným jedovatým hadom u nás - s vretenicou, ktorá sa ale v Levickom okrese nikdy nepotvrdila. Navyše, je skutočne tajomným druhom hada, ktorý sa veľmi vzácne našiel aj v Leviciach (JZ Slovensko). Práve užovka hladká názorne potvrdzuje, že levická príroda ešte stále ukrýva svoje tajomstvá. A to je len dobre. Pre samotnú prírodu. Je tak na ľuďoch, aby to tajomno postupne odhaľovali.

Užovka hladká (Coronella austriaca) je malým, do 70 (výnimočne až 100) cm dĺžky dorastajúcim druhom hada. Vyskytuje sa od predovšetkým mierne teplých nížin až po xerotermné plochy lesostepného charakteru do výšky 1500 m n. m, ale skôr len do 780 m n.m. Hojnejší je jej výskyt v rozpätí 300 až 500 m n.m. V areáli svojho výskytu vyslovene uprednostňuje južné, suché teplé výslnné stráne a aj suťové svahy, kde je nerovnomerne hustý porast krov a nižších drevín. Lokality jej výskytu zahŕňajú miesta okrajov lesných celkov, čistinky a vždy suchšie stanovištia. Preferuje stepné a lesostepné, presvetlené lokality ako sú okraje lesov, rúbaniská,kamenné sute a krasové oblasti s dostatkom úkrytov a najmä s dostatkom potravy. Dáva prednosť presvetlenému porastu, krovinám, lúkam, záhradám, viniciam a kameňolomom s dostatkom úkrytov a potravy.


foto: Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com

Je to druh so štíhlou hlavou, za ktorou sa nachádza tmavá škvrna. Zvyčajne je jej telo šedé, kresbu tvoria drobné bodky. Brušná strana je sfarbená modro čierne s oranžovými škvrnami. Mláďatá majú spodok tela až tehlovočerveno sfarbený. Ako už bolo spomenuté, ľudia si ju často zamieňajú s vretenicou severnou (Vipera berus), od ktorej sa líši tým, že na rozdiel od vretenice nemá na chrbte súvislú kľukatú čiaru, ale len jednu či dve rady škvrn alebo dve tenké rovnobežné linky. Oko je u užovky okrúhle a nad okom chýba zv. „obočie“ tvorené zvláštne posadenou nadočnou šupinou. Pre užovku hladkú je aj typický kovový lesk hladkých šupín - vďaka čomu získala svoje druhové meno (vretenica je skôr akoby zamatová). Jej hlavnou potravou súpredovšetkým plazy (jašterice a slepúchy), väčší hmyz (skôr u mláďat),občas aj iné druhy hadov a zriedkavo aj mláďatá vtáctva hniezdiaceho na zemi, mláďatá myšovitých hlodavcov a veľmi okrajovo aj žaby. Aj preto užovka hladká vyhľadáva lokality, kde sa vyskytuje jej potrava. Hoci sklony ku kanibalizmu táto užovka nemá, predsa len sa u nej zaznamenala. Okolo svojej potravy sa často ovinie a tak ju usmrtí alebo ani nečaká na jej skon a požiera ju viac menej ešte za živa.

Výskyt užovky hladkej, ktorú radíme k druhu európskeho významu s ohrozenosťou podľa červeného zoznamu ako ohrozený (EN =Endangered), je aj v našich Leviciach viac než len lokálny, nesúvislý a ani na celom Slovensku sa nevyskytuje všade. V prípade Levíc to platí v plnej miere. Na lokalitách, kde sme užovku hladkú v minulosti zaznamenali (napr. mestský cintorín) alebo z ktorých máme za posledné roky hlásené overené nálezy (napr. areál Levického hradu a okraje Studenej doliny alebo Vápnik či nález užovky na železničnej stanici v Leviciach), sme tento druh napriek našej snahe a opakovanej návšteve lokalít pri príprave knižky "Obojživelníky a plazy mesta Levice" v rozličných hodinách nemali možnosť ani len zazrieť. Neznamená to ale, že sa v Leviciach už nevyskytuje. Jednoducho, užovka hladká „je všade a nikde“. Problémom sú jej veľmi špecifické nároky, nízka populačná hustota, nenápadný spôsob života a aj fakt, že jej nález je otázkou veľkej náhody. V našich Leviciach je jej súčasný výskyt veľmi reálny aj v záhradkách a viniciach na okrajoch mesta, z ktorých máme hlásených hneď niekoľko nálezov zvláštneho "oranžového" alebo "červeného" hada. Bohužiaľ, chýba nám akákoľvek fotodokumentácia a tak len možno predpokladať, že ide o mláďa práve užovky hladkej alebo slepúcha lámavého či východného, ktorých telo môže, za určitých okolností, byť takto sfarbené.

Prvý nález adultného jedinca užovky hladkej sa datuje do 80.rokov 20.storočia, kedy sa druh zaznamenal na ploche levického cintorína. Ako uvádzam vo svojej práci (1999), daný druh bol v 90.rokoch zaznamenaný na lokalite Vápnik a v Starých Leviciach. Ďalší nález je z jesene 1999, kedy sa na pooranom poli v blízkosti Chráneného areálu Levických rybníkov našiel 40 cm veľký jedinec (Szabó, in verb.), pričom priamo na Chránenom areáli Levických rybníkov sa užovka hladká nikdy nepotvrdila. Medzitým ale táto lokalita prešla obrovským prerodom. Jej pôda vyschla, chamtivým ľuďom padol za obeť aj posledný strom. Potvrdil sa tu výskyt druhov, ktoré vyžadujú teplomilné podnebie. Len ako perličku spomeniem tohtoročný potvrdený výskyt jašterice zelenej (Lacerta viridis), ktorá sa tu doposiaľ nevyskytovala a obývala slnkom zaliate kopce v okolí Vápnika, Starých Levíc a Krížneho vrchu.
Aj preto nás nález z roku 2018, kedy sme mláďa užovky hladkej našli na sídlisku Rybníky 5 pri jednom z panelákov len utvrdil v tom, že areál jej výskytu sa rokmi mení a osídľuje nové lokality. A to aj tam, kde doposiaľ nikdy nebola zaznamenaná. Napriek tomu, alebo skôr práve preto bol nález mláďatka užovky hladkej, ku ktorému došlo vo večerných hodinách 23.8.2020 na ploche Chráneného areálu Levické rybníky, malým prekvapením. "Tento nález mi prišiel dosť zvláštny. Fakt som ju na tejto lokalite nečakal. Čudoval som sa, aká zvláštna to užovka obojková a bez polmesiačikov je. Jednoducho mi to rozum vôbec nebral, že by to mohla byť užovka hladká. Myslím si, že je to tohtoročné mláďa," povedal na margo objavu prírodovedec a fotograf živej prírody, levičan Peter Hoffmann. Ide o skutočne prvý a doložený výskyt tohto taxonu na ploche Chráneného areálu Levické rybníky. To len nasvedčuje faktu, že táto lokalita je unikátna a jedinečná pre výskyt mnohých prvkov a to aj herpetofauny.

Ďalší náš nález je datovaný na 26.4.2021, kedy sme (Čambal, Hoffmann) pri ceste z lokality L.vulgaris za športovým areálom susediacim s poľnohospodárskou krajinou našli migrujúce mláďatko užovky hladkej.

Zaujímavá informácia (W.Hoffmann, in verb, 07/2021) o výskyte C.austriaca pochádza z nálezu adultného jedinca na lokalite Kalinčiakovo, mestská časť Levíc.


Coronella austriaca, 23.8.2020, juvenil, lok.: Chránený areál Levické rybníky
foto: Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com


Coronella austriaca, 26.4.2021, juvenil, lok.: poľnohospodárska krajina, Levice
foto: Štefan Čambal

Ďalšie dva nálezy adultných jedincov Coronella austriaca pochádzajú z Chráneného areálu Levické rybníky.


Coronella austriaca, 14.5.2021, adult, lok.: Chránený areál Levické rybníky
foto: Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com


Coronella austriaca, 13.7.2021, adult, lok.: Chránený areál Levické rybníky
foto: Peter Hoffmann, www.azraelangelo-photo.deviantart.com

Z hľadiska ochrany a perspektívy druhu je pritom dôležité zachovanie biotopov s dostatkom prirodzenej potravy, čo znamená chrániť ostatné druhy plazov tak, aby vytvárali dostatočnú potravnú bázu pre výskyt užovky hladkej. U tohto druhu užovky môžu byť jednotlivé populácie často viazané na priestorovo obmedzené lokality a aj preto môžu byť ľahko ohrozené hoci aj nevhodnými úpravami biotopov (napr. likvidovanie hromád kamenia, zmeny v hospodárenia na lokalitách, vypaľovanie trávy, používanie biocidov a ďalšie). Potrebná je aj osveta ohľadom determinácie druhu, jeho spôsobe života a rozšírení, pretože sa často vyskytuje aj v záhradách (na rozdiel od vretenice), dopláca na podobnosť s vretenicou a na strach človeka.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.10.2020 10:08 | 0 komentárov | 2169x


www.aquabooks.cz zoochov.cz