Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Gesner Conrad (1516 - 1565)

Prírodovedci, ktorí zmenili svet

Conrada Gesnera (občas sa možno stretnúť s Gessnerom) odborníci nazávajú aj "nemeckým Pliniom".
Narodil sa v Zürichu v rodine remeselníka. Veľmi skoro osirel a musel sa ťažko prebíjať životom. Študoval v Štrasburgu, Bourges, Bazileji, Paríži a Montpellieri najprv jazykovedu, potom medicínu. Po skončení štúdia bol v Zürichu učiteľom prírodopisu a neskôr mestským lekárom. Zomrel predčasne ako 49-ročný počas morovej epidémie.
Gesnerovo životné dielo Historia animalium (Dejiny živočíchov) je akýmsi pokračovaním prác Aristotelových. Skladá sa zo 4 zväzkov a má spolu asi 3500 strán. Ozdobujú ho obrazy najlepších vtedajších maliarov, medzi ktorými je aj Albrecht Dürer. Živočíchy sú rozdelené podľa Aristotelovej klasifikácie. Neopisuje len stavbu tela, vlastnosti a zemepisné rozšírenie jednotlivých zvierat, ale aj ich praktický význam pre medicínu a kuchárstvo. Postupoval teda podľa Plinia. Kniha je akási encyklopédia živočíšnej ríše, pričom zástupcovia každej skupiny sú usporiadaní abecedne.



Gesner sa celkom nezbavil starých predsudkov a uviedol niekoľko neexistujúcich podivných druhov (napr. morského mnícha, ktorý bol napoly ryba a napoly mních).
Gesnerova základná botanické práca Opera botanica (Botanické práce) zostala v rukopise a vyšla tlačou až v rokoch 1753 - 1759. Po jej vydaní sa ukázalo, ako predstihol Gesner v botanike svoju dobu. V tejto práci jasne sformuloval pojem rodu a druhu a vypracoval základy binomickej nomenklatúry (dvojmenného pomenovania). Vyzdvihol dôležitosť stavby kvetu a plodu pre klasifikáciu.
Gesner aj napriek svojim niektorým omylom je vcelku už moderným autorom, schopným kriticky posudzovať dovtedajšie pramene.

Zdroj: Okáli: Slávni biológovia, Mladé letá, Bratislava, 1978
Foto: www.klittich-pfankuch.de, www.pro.corbis.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.9.2009 17:38 | 0 komentárov | 3687x


www.aquabooks.cz zoochov.cz