Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pribudne päť nových chránených areálov

No iné dovolí štát devastovať

Od polky septembra sa rodina chránených areálov na Slovensku rozšíri o ďalších päť. Ide o Čenkov, Kamenínske slaniská, Marcelovské piesky, Panské lúky a Síky. Vyhlásenie chránených areálov v stredu schválila vláda SR.

Tretí stupeň ochrany bude podľa ministerstva životného prostredia platiť v chránenom areáli Čenkov. Nachádza v okrese Komárno v katastrálnom území Kravany nad Dunajom a v okrese Nové Zámky v katastrálnom území Mužla. Má celkovú výmeru 254,87 hektára. Vyhlásenie má pomôcť k zachovaniu panónskych topoľových lesov a travinnobylinových porastov, ako aj rastlín ako kosatec piesočný, jesienka piesočná, alkana farbiarska či chvojník dvojklasý.

V okrese Šaľa vznikne chránený areál Síky s rozlohou 40,11 hektára. Chrániť by sa tam mali biotopy európskeho významu, a to vnútrozemské slaniská a slané lúky, tiež nížinné a podhorské kosné lúky. Platiť tam bude druhý stupeň ochrany.

V chránenom areáli Panské lúky v okrese Nové Zámky sa nachádzajú živočíchy kunka červenobruchá, ropucha zelená či rosnička zelená. Z rastlín národného významu to je gáfrovka ročná, steblovec močiarny aj skorocel prímorský. Pre Panské lúky bude platiť tretí stupeň ochrany, vyplýva z materiálu.

Kamenínske slaniská budú v okrese Nové Zámky a platiť pre ne bude štvrtý stupeň ochrany. Výmera bude 119,49 hektára. Ochrániť by sa mali tri biotopy európskeho významu, vnútrozemské slaniská, panónske stepi a nížinné a podhorské kosné lúky.

V okrese Komárno vznikne areál Marcelovské piesky s tretím stupňom ochrany. Jeho rozloha bude 42 hektárov. Nachádza sa tam tarica krivolaká pravá, ktorá je rastlinou národného významu.

Súčasťou chránených areálov je šesť území európskeho významu, pričom všetky sa nachádzajú na území Nitrianskeho kraja. Účelom ich vyhlásenia je zabezpečenie priaznivého stavu veľmi vzácnych biotopov – takzvaných slanísk, suchomilných lesných biotopov a travín na pieskoch, ako aj vzácnych druhov rastlín a živočíchov, akými sú kosatec piesočný, jesienka piesočná či rosnička zelená. Schválením nariadení Slovensko zabezpečí právnu ochranu lokalít v zmysle európskej legislatívy.

V tejto súvislosti sa pozorovateľovi akosi nevdojak na jazyk vnára otázka, prečo štát rovnako intenzívne nechráni už jestvujúce chránené areály. Snáď stačí spomenúť CHA Levické rybníky, ktoré ponúkajú priestor na život obrovskému zástupu vzácnych a unikátnych, jedinečných obojživelníkov, plazov, vtáctvu i hmyzu. Napriek tomu sa ale štát voči tomuto CHA správa macošsky a slepo dovolí ho devastovať a ničiť súkromným majiteľom, ktorý na ploche CHA a v jeho blízkom okolí nahlas uvažuje o vysušení a vybudovaní komunikácie s rodinnou zástavbou. Nie je štát a jeho ochranárske zložky, ktoré majú za svoju úlohu chrániť prírodu voči tomuto šokujúcemu zámeru zámerne slepý??

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.8.2020 20:34 | 0 komentárov | 1001x


www.aquabooks.cz zoochov.cz