Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Etiópia (Ethiopia), 27 októbra 2016, čistá 

Vivaristika na známkach

Nádhernú kolekciu štyroch vzácnych plazov predstavuje séria, ktorá vyšla pred 4 rokmi v africkej Etiópii. Zobrazuje hady, ktoré môžeme nájsť aj priamo v tejto krajine, ale do chovov teraristov sa dostávajú ojedinele a vzácne.
Samotný motív známky predstavuje nie ilustráciu, ale fotografiu daného taxonu, čím sa vypovedacia hodnota kolekcie len zvyšuje. Nechýba vedecký i anglický názov predstavovaného druhu.

Rozmer známok je 40.0 mm x 30.0 mm, rozostup zúbkov 13.5 x 13.5, vydavateľom kolekcie je Ethiopian Postal Service a tlač známok bola pod aktovkou Southern Colour Print.  

Etiópia, dlhý tvar Etiópska federatívna demokratická republika, (historický názov Abesínia alebo Abesínsko [po česky Habeš]), je vnútrozemský štát nachádzajúci sa v Africkom rohu vo východnej Afrike. Susedí na severe s Eritreou, na východe s Džibutskom a Somálskom, na juhu s Keňou a so Sudánom a Južným Sudánom na západe. Hlavným mestom je Addis Abeba, úradným jazykom federácie je amharčina. Slovo Etiópia pochádza z gréčtiny (Αἰθιοπία, Aethiopia) a všeobecne sa dá preložiť ako „krajina opálených ľudí“. Tento výraz sa však nevzťahoval len na dnešné etiópske územie, ale súhrnne označoval krajiny s obyvateľstvom tmavšej pleti. Niekedy sa tiež používal pre označenie krajiny Kuš. 
Rozloha: 1 104 300 km² 
Mena: etiópsky birr (ETB)


1 ETB


10 ETB, 1969


5 ETB, 2005 - 2013


100 ETB, 2007 - 2015

Etiópsky štát patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta. Poľnohospodárstvo je silno závislé na podnebí a v pomere k rozvinutým štátom málo modernizované. Navzdory značnej korupcii a nedostatočným službám sa ekonomika Etiópie rýchle rozvíja; krajina je však napriek tomu závislá na zahraničnej pomoci. Etiópska armáda predstavuje jednu z najsilnejších ozbrojených síl v Afrike a úzko vojensky spolupracuje so Spojenými štátmi. V oblasti zahraničných vzťahov udržuje Etiópia dobré vzťahy zvlášť s okolitými štátmi s výnimkou Eritrei a Somálska. Zo zahraničných investorov sa tu v poslednom čase najviac presadzuje India a Čína.

Etiópia má rovnako bohatú kultúru založenú na dlhej historickej tradícii aj kontaktoch s okolitým svetom a v krajine je množstvo kultúrnych aj prírodných pamiatok.Na etiópskom území sa dochovali pozostatky jedného z najstarších predkov človeka z rodu Australopithecus.

Etiópia je domovom rozličných živočíšnych druhov, medzi ktoré patria typickí zástupcovia africkej fauny, napríklad lev, leopard, gepard,hroch, slon, zebra, rôzne druhy opíc a gaziel, žiráf, rovnako tak aj vtáky ako plameniak, pelikán, hus, bocian, ibis či marabu.V oblasti sa tiež nachádzajú aj druhy endemické, obmedzené na jedno menšie územie – tými sú napríklad nyala horská, vlk etiópsky alebo dželada. 

Rozmanité je tiež rastlinstvo. Vo vysokohorských oblastiach prevládajú ihličnaté lesy, vresy a mlžné pralesy, v nížinách sa rozkladajú skôr listnaté stromy, dažďové pralesy, rastú tu často liany. Na plániach sa nachádzajú vo veľkom množstve kaktusy, sukulentya veľké sykomory. V teplých oblastiach je možno nájsť nepravý banán známy ako inset. Blízko hlavného mesta rastie v hojnom množstve eukalyptus, dovezený do krajiny z Austrálie. Jednou z najznámejších a najvýznamnejších etiópskych plodín je káva, ktorá pravdepodobne z Etiópie tiež pôvodne pochádza.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):
Ethiopian House Snake (Lamprophis erlangeri) - 0.50 ETB
Abyssinian House Snake (Lamprophis abyssinicus) - 1.00 ETB
Ethiopian Blind Snake (Rhinotyphlops somalicus) - 2.00 ETB
Ethiopian Mountain Adder (Bitis parviocula) - 3.00 ETB






Táto krásna kolekcia môže byť obohatením súkromnej zbierky každého milovníka živej prírody alebo filatelistu zameriavajúceho sa na vivaristiku vo filatélii.

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.7.2020 19:31 | 0 komentárov | 2184x


www.aquabooks.cz zoochov.cz