Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vogt Dieter: Kleine Aquarienkunde

Z knižnice akvaristu

V jednej, tej najvyššej poličke českého antikvariátu som si v poslednej chvíli, už pri svojom odchode, všimol hnedosivý chrbát maličkej knižky s nápisom Vogt-Kleine Aquarienkunde. Siahol som po nej a kúpil ju. Tak sa ocitla v mojej odbornej knižnici a neľutujem to.

Táto neveľká knižka vyšla v nemeckom vydavateľstve Urania-Verlag, Leipzig/Jena v roku 1957. To si pri jej listovaní musíme uvedomiť. Z jej stránok čerpali užitočné informácie naši dedovia, otcovia akvaristi a mnoho prvkov sa nám dnes bude zdať zvláštnych. Ale história sa opakuje a o nejakých sto rokov sa aj dnešná technika bude zdať (možno) smiešna a dávno prekonaná.

Poďme sa pozrieť na stránky tejto knižky.
Už názov hovorí, že jej úlohou je byť akýmsi názorným voditkom pre mladého akvaristu. Tomu nasvedčujú aj názvy niektorých jednotlivých kapitol:
Výber akvária
Substrát
Voda a liečivá
Osvetlenie
Filtrácia
Ohrievanie
Potrava
Zariadenie akvária
Vodné rastliny
Spoločenské akvárium
Chovné akvárium
Hygienické akvárium



Samozrejme, že sa autor knižky venuje aj samotným akváriovým rybkám a, čo je prínosom tejto knižky, nevynecháva ani state o akváriu určenom pre jednotlivé skupiny rybiek, ako sú napr. cichlidy, kaprozúbky, sumčeky či labyrintky.
V knižke nájdeme aj niekoľko čiernobielych fotografií rybiek, ktorými autorom je fotograf, akvarista Miloslav Kočar z Prahy. Ich kvalita je aj dnes mimoriadna a jeho snímky boli pozitívnym prínosom pre množstvo kníh a časopisov, v ktorých sa ocitli.



104 stránok v sebe ukrýva veľké množstvo podnetných informácií, z ktorých môže čerpať aj dnešný akvarista. Len ako príklad uvediem vhodné uloženie akvária, jeho napúšťanie, okysličovanie a filtráciu (názorné ilustrácie nám priblížia často krát krkolomnú komplikovanosť vtedajších techník, aby sme vedeli správne pochopiť fungovanie tých dnešných), sklon a zloženie substrátu a jeho výber, lov a chov živej potravy, metodiku sadenia akváriových rastlín, výrobu a osadenie zadných a bočných umelých stien, rozloženie vnútorného priestoru akvária s ohľadom na nároky jednotlivých skupín rybiek.



Na 16tich dvojstranách sa čitateľovi predstavuje niekoľko druhov rybiek (od tetier, drobnoústok, mreniek, rasbor, dánií, rajovcov, labyrintiek, cichlíd, kaprozúbok, šťučiek, živorodiek, sumčekov) a ďalších skupín menej bežných druhov, ktoré vtedy obohacovali akváriá a dnes, mnohé z nich, si už nenašli svoj domov v našich domovoch, pretože ich vytlačil príliv nových druhov. Či zaujímavejších, to si nedovolím tvrdiť.







A tak listovanie tejto neveľkej knižky sa môže zmeniť aj na listovanie svojich vlastných spomienok. Samozrejme, predovšetkým u tej strednej a staršej generácie akvaristov. Či už súčasných akvaristov, alebo aj tých z nás, čo svoj koníček medzičasom "zavesili na klinec" a práve nostalgia vyžarujúca aj z tejto knižky ich prinavráti ku koníčku, akým je práve akvaristika.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.7.2020 11:30 | 0 komentárov | 1391x


www.aquabooks.cz zoochov.cz