Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pätica nových chránených areálov pribudne na Slovensku

Pozitívnou správou je, že na Slovensku pribudne od júla hneď päť nových chránených areálov. Vinište, Mostová, Bradlo, Nesvadské piesky a Jurský Chlm. Vyhlásenie chránených areálov v stredu schválila slovenská vláda.

Dôvodom tohto kroku je aj "formálna výzva od Európskej komisie, ktorá sa týka nedostatočného vyhlasovania lokalít európskeho významu a schvaľovania programov starostlivosti", uvádza sa v schválenom materiáli. "Keďže sa predmetné chránené areály prekrývajú s ôsmimi územiami európskeho významu, ich vyhlásenie prispeje k splneniu záväzkov, ktoré Slovensku vyplývajú," uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Plocha Chráneného areálu Vinište, ktorý sa nachádza v okrese Topoľčany v katastrálnom území Podhradie, bude od 1.7.2020 spadať pod tretí stupeň ochrany prírody. Zabezpečiť sa tak má napríklad ochrana porastov borievky obyčajnej, vyplýva z materiálu.

Pre areál Bradlo má platiť piaty stupeň ochrany. Nachádza sa v okrese Revúca v katastrálnom území Nandraž a Rákoš. Ochrániť sa tak má šesť druhov živočíchov a to európskeho významu.

Ďalšie schválené územie chráneného areálu Nesvadské piesky (okres Komárno) je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dolné Považie. V areáli Nesvadské piesky sa nachádzajú biotopy rastlín národného významu, ako sú kurička klbkatá alebo silenka dneperská, a tiež biotop koníka stepného. Areál bude rozdelený na dve zóny. V zóne C bude platiť tretí stupeň ochrany, v zóne D druhý stupeň.

V Jurskom Chlme sa zas má chrániť pichliač úzkolistý, kosatec pochybný aj kozinec bezbyľový. Areál sa nachádza v okrese Komárno v katastrálnom území Búč a v okrese Nové Zámky v katastrálnom území Mužla. Bude tam platiť tretí stupeň ochrany, uviedol envirorezort. Celková výmera chráneného areálu je 103,10 hektára.

Účelom vyhlásenia chráneného areálu Mostová (okres Komárno) je dosiahnutie a následné zachovanie priaznivého stavu vnútrozemských slanísk a slaných lúk, ktoré sa na tomto území nachádzajú. Mostová bude taktiež rozdelená na dve zóny, v ktorých bude platiť štvrtý a tretí stupeň ochrany.

Je pozitívnou správou, že Slovensko vyhlasuje ďalšie územia, ktoré budú spadať pod Chránený areál. Nemožno ale zabudnúť na ochranu už jestvujúcich vyhlásených Chránených areálov. Mnohé z nich, okrem nálepky Chránený areál, sú zo strany štátu priam zabudnuté. Dostávajú sa tak do moci rôznych záujmových skupín, ktoré si z nich spravili alebo ešte len spravia dobrý biznis. A na živú prírodu sa, ako inak, zabudne. Dôkazom je Chránený areál Levické rybníky za Levicami, ktorého osud je neistý. Čoraz viac na verejnosť prenikajú hlasy o úmyselnom a účelovom vysúšaní sústavy Levických rybníkov, pričom namiesto nich má vzniknúť radová výstavba lukratívnych rodinných domov. Z pôvodnej sústavy 9 rybníkov sú už tri nie jednu sezónu zrejme účelovo vysušované. Podľa vedenia mesta práve tu má vzniknúť radová výstavba aj s komunikáciou. Čo na tom, že Chránený areál Levické rybníky plní v prírode neodmysliteľnú a nenahraditeľnú funkciu? Čo na tom, že desiatky vzácnych ornitoprvkov, obojživelníkov, plazov a vzácneho hmyzu príde o svoj prirodzený biotop?

(šč), VIVARISTA.sk
foto: © Peter Velty

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.6.2020 20:21 | 0 komentárov | 1525x


www.aquabooks.cz zoochov.cz