Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Riečka Litava odhalila nejedno ichyologické prekvapenie

Tak tomu sa povie prekvapenie. To sa konalo v rámci prieskumu, ktorý realizovala ŠOP ešte začiatkom júna v spolupráci s výskumníkmi Katedry ekológie Prešovskej Univerzity a odborným pracovníkom Slovenského rybárskeho zväzu - Rady Žilina.

Výskyt viacerých chránených druhov rýb európskeho významu totiž prekvapil výskumníkov počas ichtyologického prieskumu vybraných tokov v povodí rieky Ipeľ. Na riečke Litava zaznamenali výskyt až štyroch druhov rýb európskeho významu, z ktorých dva je možné klasifikovať ako ohrozené. Ide o výskyt kriticky ohrozeného hrúza kesslerovho a pĺža vrchovského.

„Prekvapil nás i výskyt lopatky dúhovej, ktorá na rozmnožovanie využíva plášťovú dutinu lastúrnika - korýtka riečneho. Výskyt vzácneho lastúrnika v tejto lokalite okrem lopatiek prezradili aj jeho schránky, ktoré sme pozorovali na dne toku,“ povedal Hajdú.

Podľa odborníkov je výskyt týchto chránených druhov rýb v danej lokalite prekvapením aj preto, že na niektorých úsekoch povodia Litavy došlo počas zimy k havarijnému znečisteniu, ktoré malo za následok úhyn rýb. ŠOP plánuje túto rieku zaradiť medzi pravidelne monitorované lokality.

il.foto: © Peter Hoffmann, azraelangelo-photo.deviantart.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.6.2020 19:45 | 0 komentárov | 1287x


www.aquabooks.cz zoochov.cz