Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Blaberus craniifer – „šváb s ľudskou lebkou na hlave“

...Medzi tlejúcim lístím to z ničoho nič zašramotilo. Niečo živé, čo tam bolo, ale na prvý pohľad sa nedalo zbadať.
Majestátne sa šinul po rôznych prekážkach, po lístí a nedbal príliš na to, že ho ktorýsi predátor môže pre jeho pohyb zazrieť. Spoliehal sa na svoje maskovanie. A podobu na starobylého trilobita. S týmto pravekým morským živočíchom z dôb prvohorných, kedy sa život na Zemi práve rodil, mal rovnakú iba podobu a fakt, že žili v jednom čase. Nič viac. On totiž prežil. Trilobit nie...


Adult a nymfa

V pralesoch Hondurasu, Guatemaly, Kostariky, Nikaraguy, Panamy, Guayany, Peru, Brazílie, Venezuely, Dominikánskej republiky, ale aj v Mexiku, Belize, Juhu USA a v horúcich krasových jaskyniach Kuby sa vyskytuje šváb Blaberus craniifer (Burmeister, 1838), ktorého synonymá Blaberus fuscus, Blaberus aequalis či Blaberus giganteus medzi chovateľmi oveľa viac preslávili, než jeho pravé meno. A v úvode spomenutý trilobitu tak podobný tvor je práve jeho nymfa.


Čiernokrídla forma

Blaberus craniifer v prírode dorastá do veľkosti 8 cm, ale v chove je menší a dosahuje približne 6 cm. Obe pohlavia sú okrídlené, dosahujúce ku koncu zadočku, pričom aj dobre lietajú. V strede vrchného kožovitého krídla je tmavá, rôzne hranatá škvrna pripomínajúca sedlo. Typickým znakom je ich spredu mierne vypuklé pronótum, ktoré nesie čiernu štvorcovú škvrnu, ktorá v strede je doplnená o niekoľko drobných svetlých škvŕn. Vďaka svojej fantázii človek nadobudne dojmu, že táto škvrna pripomína ľudskú lebku. To sa napokon odrazilo aj v nemeckom i anglickom názve tohto švába – Totenkopfschabe a Deathshead cockroach.
V chovoch sa v poslednom čase objavila aj čierna forma, ktorá sa ničím nelíši od pôvodnej svetlej formy.


Samička

Pohlavie sa dá dobre rozlíšiť už u malých nýmf. Samička má posledný článok zadočku mohutný a široký, nedelený, navyše je v porovnaní so samčekom robustnejšia a tmavšie sfarbená. Aj keď ich končatiny sú opatrené veľkými pazúrikmi a navyše aj drobnou prísavkou, nedokáže behať po skle.

Na chov nám postačí akákoľvek veľká plastová či sklenená nádoba (terárium), zhora prikrytá pletivom a sklom. Vhodná teplota na chov je 22-23°C, chovnú nádrž netreba prisvetľovať. V prítmí, ktoré im viac vyhovuje, budeme môcť ľahšie sledovať ich zaujímavé etologické prejavy. Ako substrát sa mi osvedčil Lignocel zmiešaný so suchým dubovým i bukovým lístím vo vrstve aspoň 5 cm, ktorú postupne konzumujú. Imága sa aj v prírode prevažnú časť dňa ukrývajú pod opadaným lístím, mŕtvym drevom, pod kôrou a v dutinách stromov a nymfy sa aktívne zahrabávajú do substrátu. Ak ho v chove k dispozícii nemajú, horšie prospievajú, pomalšie rastú a zvyšuje sa ich úmrtnosť. Zahrabávaním v pôde si takto udržujú optimálnu vlhkosť, a v neposlednom rade aj získavajú väčšiu bezpečnosť pred kanibalizmom zo strany ostatných nýmf, ale aj pred predátormi. Teda má antipredačný charakter. V chove sa daná kolónia rozrastie do určitej veľkosti a neskôr sa začne navzájom redukovať sama. Napádané sú predovšetkým čerstvo zvlečené nymfy, ale aj dospelci. Tí majú v najlepšom prípade ohryzené krídla a v prípade samca je vyradený z účasti na svadobnom tanci a teda aj rozmnožovania. Krídla hrajú u samcov dôležitú úlohu. Obe pohlavia počas párenia okolo seba krúžia, olizujú si vývody žliaz na chrbte a samec so zodvihnutými krídlami a trasením celého tela sa snaží odpáriť samičku.


Štúdia letu







Sociálna štruktúra u Blaberus craniifer je závislá od hustoty populácie a je výsledkom bojových stretov medzi samčekmi. Pri nízkej hustote si v prírode (jaskyniach) udržujú teritóriá veľkosti 0,5-2 m², pričom uprednostňujú miesta chránené pred svetlom a s dostatkom guána netopierov, zvyškov potravy, ktorú si zo sebou prinesú netopiere, semien ale aj lariev múch a motýľov žijúcich v guáne, či mŕtvych netopierov. Pri strednej hustote obýva územie 1-3 m² niekoľko samčekov. Pri ešte vyššej hustote sa vytvára zložitý hierarchický typ sociálnej organizácie na vrchole s dominantným samčekom.


Nymfa



O dva týždne po spárení samička vytlačí zo zadočku blanitú ootéku s vajíčkami, pretočí ju o 90º a zasunie do inkubačného vaku. Spermie v spermatékach môžu byť samičkou prechovávané v aktívnom stave viac ako 5 dní. Samica však všetky zrelé vajíčka nevykladie, niektoré zostanú vo vaječníkoch či vajíčkovodoch. V závislosti od teploty zhruba za mesiac ju znovu vytlačí, pričom mliečne nymfy pretrhnú obal, zvlečú sa a zahrabú sa do substrátu. Niekedy však stráži práve narodenú asi 5 mm veľkú mlaď, ktorá hľadá bezpečie v prítomnosti samičky.
Celý vývoj až do dospelosti trvá asi 10-12 mesiacov.
Ako potrava im pri chove poslúžia akékoľvek kuchynské zbytky, ovocie, zelenina, granule, proste čokoľvek organického. Aj v prírode Blaberus craniifer plní úlohu „zdravotnej polície“.


Kopulácia

Pri chove tohto veľkého exotického švába nehrozí riziko úniku, resp. následného zamorenia bytu. Je to vhodný modelový druh, ktorého chov i odchov zvládne aj začiatočník.



Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 17.7.2007 16:39 | 0 komentárov | 6066x


www.aquabooks.cz zoochov.cz