Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

REPUBLIQUE DU BURUNDI, 13. -18.11.1974, razená kolekcia

Vivaristika na známkach

Burundi (v minulosti Urundi) je malý štát z okolia Veľkých jazier v strednej Afrike, ktorý hraničí s Rwandou, Kongom (býv. Zairom) a Tanzániou. Napriek tomu, že ide o vnútrozemský štát, veľkú časť jeho západnej hranice tvorí jazero Tanganika. Aj to, zrejme, bolo príčinou, že sa na blokoch vydaných v rozmedzí dní 13. až 18.11. 1974 objavili cichlidy z tohto jazera.
Predstavované bloky zrejme netvoria ucelenú kolekciu, no sú natoľko krásne, že si zaslúžia svoje predstavenie v našom seriáli.
Štvorhranné bloky postavené priamo na svoj dolný cíp sú v hodnotách 1, 2, 3, 5, 6 a 11 f. Každý z nich predstavuje ilustrátorsky majstrovsky zvládnuté štyri druhy sladkovodných i morských rýb vsadené do aspoň naznačeného pre ten ktorý druh typického biotopu. Podstatnou chybou je fakt slabej čitateľnosti vedeckých názvov zobrazených rýb. Buď ich prekrýva razenie, alebo sú natoľko drobným textom uvedené, že nepomohla ani lupa.
Na blokoch sa nachádza razenie s textom BUJUMBURA a dátum buď 13.11. 1974 – na hodnote 1 a 2 f, alebo 18.11.1974 na ďalších blokoch.
Každopádne ide o krásnu kolekciu, pri ktorej isto zaplesá srdce nejedného zberateľa – ichtyológa.

Názov štátu je odvodený z domorodého názvu rundčiny - Kirundi. Geografická izolácia, etnické konflikty a takmer žiadne nerastné bohatstvo robia z Burundi jednu z najchudobnejších krajín Afriky.
Burundi sa delí na 17 provincií (fr. provinces), 117 obcí (fr. communes) a tie na „collines“.
Provincie sú nasledovné: Bubanza, Bujumbura Mairie, Bujumbura Rural, Bururi, Cankuzo, Cibitoke, Gitega, Karuzi, Kayanza, Kirundo, Makamba, Muramvya, Muyinga, Mwaro, Ngozi, Rutana a Ruyigi.

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk












| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.8.2009 04:46 | 0 komentárov | 3495x


www.aquabooks.cz zoochov.cz