Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nová pozorovateľňa vtáctva bude slúžiť aj širokej verejnosti. Odhalí tajomstvá Oravskej priehrady

Aktualizované

Potešujúcou správou je, že v blízkosti Oravskej priehrady v Námestove má vzniknúť verejne prístupná pozorovacia veža s výhľadom na unikátny Vtáčí ostrov. Každoročne na ňom hniezdia viaceré vzácne vtáčie druhy ako kalužiak červenonohý alebo kačica chripľavka. Pozorovateľňa by tak priniesla možnosť spoznať život vtákov z bližšej perspektívy.

Pozorovacia veža je v pláne a mala by jej stavbu zrealizovať Štátna ochrana prírody SR v spolupráci s občianskymi združeniami. Záujemcovia o vtáctvo by tak prostredníctvom pozorovacieho ďalekohľadu mohli nazrieť priamo do "domácností" hniezdiacich druhov vtákov.

Stavebné povolenia sa už vybavujú. K pozorovateľni by mal viesť aj náučný chodník od Námestova a informačné panely alebo interakčné prvky, ktoré by mali priblížiť nielen vtáctvo, ale aj les, či napríklad ryby, žaby a celú prírodu hornej Oravy.

Na ostrove hniezdi na slovenské pomery výnimočný počet vtáčích druhov, ktoré sa inde na Slovensku bežne nevyskytujú alebo hniezdia len v malých počtoch. Ide napríklad o desať až 30 párov vzácnej kačice chripľavky, vzácny bahniak, kalužiak červenonohý a ďalšie ornitologické unikáty, ako je niekoľko druhov drobných spevavcov, rôzne druhy čajok, no najmä rybár riečny. Na ostrove je aj jedna z troch najvýznamnejších kolónií donedávna bežnej, no dnes v celej Európe ubúdajúcej čajky smejivej. Najväčším druhom, ktorý tu hniezdi, je väčšia príbuzná čajky smejivej, čajka bielohlavá. Hniezdi tu od 500 do takmer 700 párov.

Život v jednej z najväčších kolónií čajkovitých druhov vtákov na Slovensku je po novom možné sledovať online. Živý prenos z vtáčieho ostrova na Oravskej priehrade v Námestove spustili v týchto dňoch v testovacej prevádzke na stránke vtaky.sk. Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko o tom informuje na sociálnej sieti.

Živé prenosy realizujú vďaka projektu Life "Obnova mokradí a ochrana vtáctva v chránených vtáčích územiach Poiplie, horná Orava a Senianske rybníky na Slovensku".

il.foto: © Peter Hoffmann, azraelangelo-photo.deviantart.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.5.2020 20:36 | 0 komentárov | 1901x


www.aquabooks.cz zoochov.cz