Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vedci popísali nový druh matamaty

Teraristom nie je neznáma. Mnoho rokov sa táto nádherná vodná korytnačka chová, hoci nie bežne, v akvateráriách. Doteraz sa vedelo iba o jednom druhu Matamaty (Chelus fimbriata), ktorú sme poznali aj pod inou druhovou koncovkou - fimbriatus.

No teraz vedec z univerzity v Senckenbergu Uwe Fritz a jeho výskumný tím popísal druhý druh tohto rodu. Bolo mu podozrivé, že matamaty z Amazonky vyzerajú odlišne ako z rieky Orinoco. Následná analýza DNA odhalila, že v skutočnosti existujú druhy dva. Štúdia bola len nedávno publikovaná v Molecular Fylogenics and Evolution.


Chelus orinocensis
Foto: Mónica A.Morales-Betancourt

Pôvodný druh, ktorý sa predtým považoval za jediný žijúci v Amazonke, sa naďalej vyvíjal odlišne od novoobjaveného druhu (Chelus orinocensis), ktorý obsadil vody riek Orinoco a Río Negro. Fritz a jeho tím sústredili 75 vzoriek DNA, aby dokázali, že hoci Chelus orinocensis a Chelus fimbriata vyzerajú takmer identicky, sú dva rôzne druhy, líšiace sa po genetickej a morfologickej stránke. V týchto vzorkách pozorovali tri mitochondriálne fragmenty DNA. Mitochondriálna DNA, ktorá sa nachádza v mitochondriách (alebo v metabolickej doméne) bunky, má 37 génov. Dostatok z nich sa líšil od Chelus fimbriata, aby sa dokázalo, že druhy sú dva.

"Naše molekulárne a morfologické analýzy odhalili existenciu dvoch odlišných, geneticky sa odlišujúcich evolučných línií matamát", uviedol Fritz.

Mimochodom, názov „mata mata“ v španielčine znamená „kill kill“. Je to urážka, pretože nepekné ženy v Južnej Amerike sa často označujú ako „mata matas“. Teraristi ale dobre vedia, že matamaty sú krásne korytnačky. A to po všetkých stránkach.

Zdroj: https://www.syfy.com/syfywire/new-species-of-mata-mata-turtle-looks-alien
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.4.2020 11:42 | 0 komentárov | 1728x


www.aquabooks.cz zoochov.cz