Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Príde Slovensko pre neohľaduplnosť ľudí o hneď dva druhy vzácnych operencov?

Nie je to pre Slovensko dobrá správa. Môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Oba druhy pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia. No napriek zákazovým značkám teraz do oblasti prúdia stovky cyklistov, korčuliarov a chodcov, a tým narúšajú hniezdenie vtákov. Nie je to problém iba tejto lokality a momentálnej situácii v spojitosti s koronavírusom. O neohľaduplnosti ľudí sa možno každoročne opakovane presvedčiť aj na iných miestach slovenskej prírody.

Na poplach preto "bijú" Ochrana dravcov na Slovensku a Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko. Ako vo svojom stanovisku tvrdia, "Ignorancia ľudí, ktorí nevšímavo prechádzajú okolo zákazových značiek, je zarážajúca. Existujú pritom alternatívy v územiach bez obmedzení vstupu". Je zarážajúce, že taká jedinečná lokalita, akou sú Sysľovské polia, nemá dostatočnú prioritu a pozornosť zo strany kompetentných orgánov. Územie by malo byť zabezpečené hliadkami dobrovoľnej a profesionálnej stráže prírody. Na situáciu ochranári opakovane upozorňovali aj políciu.

Dobrovoľníci z organizácie robili monitoring návštevnosti. Len v rozpätí troch hodín napočítali počas piatich dní každý deň priemerne 60 nelegálnych vstupov alebo vjazdov bicyklom, pričom napríklad 12. apríla zaznamenali nelegálny vstup do územia každú minútu. Ochranári vedia veľmi dobre, že územie je pod veľkým tlakom. Vyzývajú tiež ľudí, aby rešpektovali pravidlá ochrany prírody.

"Vyrušovanie v aktuálnom, najkritickejšom období pre vtáctvo – v čase hniezdenia, má spravidla závažné následky, od opustenia znášky alebo mláďat a ich následného úhynu až po úplné opustenie lokality daným druhom," upozorňuje Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

Sokol kobcovitý na Slovensku už takmer vyhynul v roku 2012. Neevidovali vtedy ani jeden úspešne hniezdiaci pár. Ochranárom sa podarilo tento stav zvrátiť a v minulom roku na území hniezdilo 24 párov.

Drop veľký je kriticky ohrozeným druhom a na Slovensku hniezdi len sporadicky, a to výlučne v CHVÚ Sysľovské polia. "Trvalo dlhý čas a dalo nám veľkú námahu dosiahnuť zmenu hospodárenia aspoň na niekoľkých pozemkoch tak, aby mali drop i sokol kobcovitý lepšie potravné podmienky. Verili sme, že dropy tu nájdu úkryt a dokážu vyviesť mláďatá," dodal Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

il.foto: FB

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.4.2020 20:36 | 0 komentárov | 1077x


www.aquabooks.cz zoochov.cz