Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rademacher Monika und Mengedoht Oliver: Krabben - Fibel

Z knižnice vivaristu

Vydavateľ: Dähne Verlag
strán: 96
rok vydania: 2011
jazyk: nemecký
rozmer: 17,9 x 1,3 x 22,2 cm
váha: 377 g
ISBN: 978-3-935175-67-8

Podtitulok: Die schönsten Krabben für das Aquaterrarium

Čo bolo skôr? Vajce alebo sliepka? Zdanlivo nemiestna otázka, na ktorú ľudstvo stále len hľadá jednoznačnú odpoveď. Táto zjavne zvláštna otázka má dosť spoločné so zameraním dnes predstavovanej knižky o kraboch. Dôvodom je fakt, že ich akvaristi radia k sebe, no to isté robia aj teraristi. Kam by ste krabov zaradili vy?

Kým si zodpovieme túto hádanku (ak vôbec), presvedčíme sa o tom, že kraby, nech sa radia medzi akvaristické alebo teraristické záujmy, predstavujú neskutočne bohatú a nemenej zaujímavú skupinku živočíchov. Táto knižka vás v tom len utvrdí.

Knižka je radená do jednotlivých kapitol, ktoré predstavujú kraba nie ako kulinársku pochúťku (ako pre koho), ale predovšetkým ako zaujímavý objekt nášho chovu. Na to, aby sme dostatočne prenikli do tajov biológie, etológie a ich chovu, musíme začať s anatómiou tela kraba. Nech sa na tohto živočícha pozeráme z ktorejkoľvek strany, musíme dospieť k tomu, že ide o vskutku unikátneho tvora. Ale ktorý živočích ním nie je, že?!



Jedna z prvých kapitol sa venuje krabovi viac než len detailne. Periskopické oči, kráčavé končatiny, mohutné klepetá a nedobytný karapax sú len viditeľné prvky. Krab má ale na viac. Autorská dvojica ich čitateľovi priblíži podrobne a neobíde ani to, ako rozlíšiť samičku od samčeka.

Krab ako taký tvor, je unikátny aj čo sa týka rozmanitosti obývaných biotopov. Neverili by ste, kde všade ho možno nájsť. Od sladkej vody až po slanú. Od morí až po dažďové pralesy. Knižka nás krátko zavedie aj na Vianočné ostrovy, ktoré, okrem svojho názvu, sú unikátne aj masívnym putovaním kraba druhu Gecarcoidea natalis, teda predovšetkým samičiek, do mora, kde dochádza k vypusteniu vajíčok. Okrem toho, samozrejme, tento krab sa po krajine masívne presúva aj za potravou a vždy je stredobodom pozornosti.



Keď už sme u skupiny veľkých krabov, tak knižka na svojich ďalších stránkach nám priblíži ich zástupcov. Druh ako je Cardisoma armatum je toho prvým príkladom. Okrem toho, že ide o v chovoch snáď najčastejšie zastúpeného veľkého a krásne sfarbeného kraba, sa o ňom čitateľ dozvie množstvo zaujímavých informácií. Napokon, ako o každom druhu, ktorý sa do tejto knižky dostal. Výskyt, habitat, nároky na veľkosť ubikácie, potrava, veľkosť samotného kraba, dlhovekosť, aktivita sú len základné údaje, ktoré nájde čitateľ v texte.



Knižka ale pokračuje ďalej a predstavuje nám zástupcov rodov a druhov ako sú Gecarcinus lateralis, Gecarcinus quadratus, Pseudosesarma moeschi, Pseudosesarma crassimanum, Pseudosesarma bocourti, Sesarmops intermedium, Neosarmatium meinerti, Perisesarma huzardi, Perisesarma eumolpe, Metasesarma aubryi, Metasesarma obesum, Geosesarma sp. "Vampir", Geosesarma sp. "Blue", Geosesarma notophorum, Geosesarma krathing, Geosesarma sp. "Rot", Geosesarma bicolor, Geosesarma cf. tiomanicum, Acanthopotamon panningi, Demanietta khirikham, Thaiphusa cf. sirikit sp. nov., Thaipotamon sp., Potamonautes lirrangensis, Platythelphusa armata, Parathelphusa ferruginea, Parathelphusa maculata, Parathelphusa pantherina, Oziothelphusa ceylonensis, Terrathelphusa loxophthalma, Siamthelphusa spp., Limnopilos naiyanetri, Uca spp.



Nuž, ako isto sami uznáte, rodov a druhov (o mnohých ste doteraz nemuseli ani počuť, iné sú ale notoricky známe či aspoň povedomé) je v tejto neveľkej knižke uvedených dosť. Každá kapitola najskôr predstavuje rod, nároky na terárium a samotný chov. Aby knižka následne priblížila jednotlivých zástupcov rodu. Nielen textovo, ale aj fotograficky.

Knižka nevynecháva ani euroázijských, afrických zástupcov alebo čisto ázijské druhy krabov. Obrovská hodnota knižky je, predovšetkým, v podrobných chovateľských informáciách o danom taxone, založenom na základe osobných skúseností autorov knižky, ktoré sú, ako isto viete, na nezaplatenie. Tým sa dostávame k samotnému chovu krabov.





Nakrátko sa pristavíme pri spôsobe ich získania, transporte a stresu z neho, na ktoré sú kraby veľmi chúlostivé živočíchy. Obrovským plusom a prínosom knižky je aj pomerne dobre spracovaný návod ako ísť na zariadenie chovného zariadenia pre tieto živočíchy. "Problémom" totiž je, že nie je krab ako krab. Poznáme čisto akvatické druhy, ale aj druhy, ktoré svoj život strávia na súši a do vody idú iba samičky naklásť svoje vajíčka. Tým, samozrejme, musíme prispôsobiť zariadenie terária, akvaterária či akvária. A nezabudnúť, že krab je pritom majstrom v úniku. Ale na to všetko je čitateľ, ktorý vezme do svojich rúk túto knižku, upozornený.





Posledné stránky knižky sú venované nielen procesu zvliekania, ktorý nemusia kraby dobre a ľahko zvládnuť, ale aj téme akou je potrava. Kraby len zdanlivo dokážu skonzumovať všetko, ale na stránkach knižky sa dozvieme, čo im môžeme podávať a čo radšej nie. Rozmnožovanie a odchov mladých krabov je kapitola sama o sebe. No aj v tomto smere nám knižka poradí dobre. Je už na nás, či sa radami budeme aj riadiť.



Slovník výrazov v knižke použitých a knižné tipy uzatvárajú túto knižku, ktorá, verím i dúfam, si isto nájde dôstojné miesto v knižnici nejedného vivaristu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.4.2020 07:25 | 0 komentárov | 3157x


www.aquabooks.cz zoochov.cz