Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rana muscosa je zachránená

Aj vo svete prírody občas viera v zázrak môže pomôcť. Tak tomu bolo aj pri záchrane skokana maskovaného (Rana muscosa). Päťdesiat rokov vedcom trvalo, kým našli novú populáciu tohto vzácneho a takmer vyhubeného skokana. Ich počet vo voľnej prírode podľa veľmi optimistických odhadov sa predpokladal na ani nie 120 adultných jedincov.
Teraz je však tento taxon aspoň na chvíľku zachránený. Dokonca sa našli dve lokality, kde tieto zaujímavé skokany opätovne objavili. Lokality ležia v horách San Jacinto v južnej Kalifornii. Presný údaj o tunajšej populácii zatiaľ nie je upresnený.
Dôvod na radosť má v tomto boji aj Inštitút pre ochranný výskum pri zoologickej záhrade v San Diegu, ktorému sa podarilo aj napriek mnohým starostiam a prekážkam odchovať prvé skokany maskované, ktoré môžu neskôr po dôkladnej metodike rozmnožovania posilniť divokú populáciu skokana maskovaného.
(šč)
Ilustračné foto: www.microbiology.usgs.gov

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.8.2009 13:03 | 0 komentárov | 5498x


www.aquabooks.cz zoochov.cz