Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

1. apríl je Medzinárodným dňom vtáctva

V deň 1. apríla si pripomíname jednu z najatraktívnejších ornitologických udalostí v roku. Medzinárodný deň vtáctva je u nás tradičnou oslavou príchodu jari a príletu sťahovavých vtákov zo svojich ďalekých zimovísk už od čias Rakúsko-Uhorska. Od februára sa v našej krajine postupne objavujú druhy, ktoré prezimovali v regiónoch Európy s miernejšou zimou.

Neskôr v marci sa objavujú vtáky zimujúce v Afrike. Najviac operencov priletí práve v apríli. Na Slovensku bolo doposiaľ zaznamenaných 367 vtáčích druhov, z toho 228 hniezdiacich. ,,Ku koncu marca bolo na Slovensku pozorovaných viac ako 40 sťahovavých druhov. Medzi prvými boli ako obvykle škovránky, škorce a cíbiky. Dlho na seba nedal čakať ani prvý bocian, ktorý sa ukázal už koncom februára a 22. marca boli pozorované aj prvé lastovičky. Počas jarného putovania sa očakáva prílet približne stovky sťahovavých druhov vtáctva," uviedol v tlačovej správe Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Vtáčia migrácia je fascinujúci prírodný úkaz. Vznikala evolúciou vtáčích druhov, zeme a jej klímy ako reakcia na sezónny dostatok alebo naopak nedostatok potravy. Vtáky sa pri sťahovaní riadia svojimi inštinktmi. Tie sú vrodené a zdokonaľované učením sa. Mnohé druhy majú pud migrácie vrodený a niekoľkomesačné mláďatká dokážu samostatne preletieť mnoho tisíc kilometrov a prekonať také prekážky, ako sú vysoké pohoria, moria a oceány alebo rozsiahle púšte. Iné zas migrujú v kŕdľoch s rodičmi a učia sa trasu, ktorou putujú generácie ich rodu už po tisícročia. Populácie druhov u nás migrujú eurázijsko-africkými migračnými trasami. Mnohé využívajú migračné koridory. Najvýznamnejšie sú juhovýchodná migračná trasa vedúca cez Bospor, juhozápadná trasa vedúca cez Gibraltár, trasa vedúca cez Taliansko a Stredozemné more. Mnohé vtáčie druhy ale migrujú aj v širokých frontoch naprieč krajinou a Stredozemným morom.

„Počas migrácie sa rôzne druhy orientujú na základe polohy slnka, mesiaca, hviezd, magnetizmom zeme či dĺžkou dňa a noci. Pud migrácie je spúšťaný hormonálnym systémom, ktorý je ovplyvňovaný aj práve vyššie spomenutými faktormi. Štart z Afriky smerom na sever je vždy takmer rovnaký. Po prílete na Blízky východ alebo na juh Európy ich môže zaskočiť počasie, ktoré už v ďalších fázach sťahovania na severnej pologuli môže spôsobiť meškanie pri ďalšej púti operencov z juhu Európy na sever,“ vysvetľuje Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko.

Mnohé sťahovavé druhy patria medzi ohrozené. Migrácia je náročná a pozdĺž migračných trás striehne na vtáky mnoho nástrah. Hrozivá je miera nelegálneho lovu a strata vhodných území na odpočinok, vyhľadávanie potravy a prezimovanie. „Na viacerých miestach preto realizujeme pre podporu sťahovavých druhov aktivity zamerané na pomoc vtáctvu po celom Slovensku. Podporujeme ochranu prirodzených biotopov, obnovujeme mokrade, ožívame tradičné formy pasenia a starostlivosti o lúky s pozitívnym dopadom na biodiverzitu, staráme sa o významné vtáčie ostrovy pre vtáky, vykladáme vtáčie búdky pre ohrozené druhy, ale aj bežné druhy v mestskom prostredí," približuje ochranárske akcie Miroslav Demko, riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko.

Ornitológovia každoročne pozývajú v tieto dni na spoločné pozorovania a poznávanie vtáctva. Vzhľadom na aktuálnu situáciu však upriamujú pozornosť verejnosti na individuálne pozorovania operencov. Aj v mestskom a vidieckom prostredí je možné priamo vo svojom okolí sledovať desiatky vtáčích druhov a bádať ich život. Zapojiť sa tak môže každý záujemca aj do zberu údajov o jarných príletoch napríklad lastovičiek či bocianov. Rodičia tiež môžu s deťmi realizovať zaujímavé aktivity z učebného materiálu Učíme sa o vtáctve.

Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko, http://www.vtaky.sk/press/show/264
foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 1.4.2020 01:24 | 0 komentárov | 1553x


www.aquabooks.cz zoochov.cz